Božinović dao izjavu u Bruxellesu: “Migrante su tukli policajci”

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović dao je izjavu u Bruxellesu o videu na kojem se vidi kako maskirane osobe tuku migrante na granici Hrvatske i BiH.

“Ne samo vlada, nego glavni ravnatelj je, čim je vidio dio tih snimaka, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radilo o policijskim službenicima”, rekao je Božinović.

Kazao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika”, rekao je.

“Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji”, tvrdi Božinović, te je nastavio da se svakoj policiji na svijetu može dogoditi da netko prekorači ovlasti. “Ako se to dogodi i ovdje, onda će uslijediti sankcije.”

O ilegalnim migracijama je rekao kako se ni jedna država članica EU ne može sama nositi s tim.

Mnogi dokazi da su na snimkama policajci

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio je snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe.

Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt.

Snimke su nastale u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem lipnja.

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tijekom svog istraživanja kontaktirala mreža više europskih medija koji su sudjelovali u istraživanju pod vodstvom nizozemskog Lighthouse Reportsa.