Srijeda, 24 travnja, 2024

Otkrivena masovna grobnica Hrvata i Bošnjaka; Jedna od najvećih u Bosanskoj Krajini

Must Read

“Nedaleko Prijedora na sjeverozapadu BiH otkrivena je jedna od najvećih masovnih grobnica na tome području s posmrtnim ostacima više desetaka Hrvata i Bošnjaka koje su na početku rata likvidirali pripadnici srpskih postrojbi”, priopćeno je u petak iz Državnog odvjetništva BiH.

“Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Prijedora i okolice, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske Krajine”, navodi se u priopćenju.

Masovna grobnica bila je prikrivena nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih ljudskih posmrtnih ostataka.

Prema prvim procjenama, u ovoj su masovnoj grobnici ostaci više desetaka žrtava, a točan broj i identitet utvrdit će se detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta raspoloživim forenzičkim metodama, prenosi Hina.

Istražitelj Državnog odvjetništva BiH nalazi se na terenu i koordinira rad svih uključenih institucija u procesu ekshumacije koja se nastavlja.

Po podacima stradalničkih organizacija, na području Prijedora je za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine ubijeno ili nestalo 5.209 građana od čega je najveći broj Bošnjaka. Srpske vlasti su otvorile i tri logora, Omarska, Keraterm i Trnoplje, u kojima su u iznimno nehumanim uvjetima bili držani zarobljeni Hrvati i Bošnjaci, od kojih je veliki broj ubijen i zlostavljan. Zbog toga je pred međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i pred domaćim sudovima izrečeno više presuda.

Logor Omarska bio je jedan od tri logora u kojima su srpske vlasti zlostavljale zarobljene Hrvate i Bošnjake

Za zločine u Prijedoru te u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje bivši visoki srpski dužnosnici Milomir Stakić i Radoslav Brđanin su osuđeni na 40, odnosno 32 godine zatvora. Ukupno je pred Haaškim sudom osuđeno šest srpskih dužnosnika i stražara u logorima, a pred Sudom BiH do sada su izrečene višegodišnje kazne zatvora za šestoricu bivših pripadnika srpskih vojnih postrojbi.

Bljesak.info

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x