Published On: Sub, ruj 7th, 2013

VIDEO: Žestoka tuča na polaganju kamena temeljca za izgradnju džamije

Na svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju džamije u Lužanima na Ilidži danas oko 14 sati, došlo je do tuče između trojice mladića zbog transparenta koji je bio postavljen u blizini mjesta gdje će se graditi džamija, prenosi Dnevni avaz.

Naime, na transparentu je nekolicina građana koji žive u Lužanima napisala “Haram vam bilo, djeca Lužana”. Oni su to uradili u znak prosvjeda jer se na lokaciji gdje će se graditi džamija nalazi trenutno jedino dječje igralište u Lužanima te kažu da se djeca nakon ugradnje džamije više neće imati gdje igrati.

Tučnjava je upravo izbila kada su pristalice izgradnje džamije nasilno uklonili transparent, nakon čega je došlo do fizičkog obračuna između dvije suprotstavljene strane.

Policija je intervenirala te razdvojila sudionike obračuna.

Kako nam je kazao jedan od mještana, Fadil Softić, iskupili su se kako bi vlastima pokazali da se ne slažu s izgradnjom džamije u blizini njihovih kuća.

– Gradnjom ove džamije se uzima jedini zeleni dječji prostor u Lužanima, a u isto vrijeme se, samo 150 metara dalje, gradi još jedna nova džamija. Također je tu i mesdžid koji je udaljen svega 50 metara od ovog igrališta – rekao je Softić.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić (SDA) obratio se nakon incidenta medijima i izjavio da je mjesto na kojem je predviđena gradnja džamije općinsko i da nitko nema prava da Općini određuje gdje će graditi džamije.

– Ovdje će biti džamija i onaj tko hoće da pravimo crkvu, napravit ćemo i nju. Sve je po zakonu, sve je pošteno. Oni koji pokreću bune i štrajkove i drže pse nama ne smetaju, ali nećemo im dopustit da im smeta i naša džamija – izjavio je Memić.

Ramiz Alajbegović, član glavnog odbora za izgradnju džamije, pozvao je sve građane dobre volje da doprinosu izgradnji džamije, na bilo koji način.

dnevno.ba