Published On: Sub, ruj 5th, 2015

OTKAD TO? Moore: "OSCE poštuje neovisnost pravosuđa u BiH"

20Moore je naveo kako još nisu dobili pozitivan odgovor od Tužiteljstva BiH, što ne znači da su im vrata tamo zatvorena.

Šef Misije OSCE-a u BiH, veleposlanik Jonathan Moore izjavio je danas da ga raduju jučerašnji zaključci Viskog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH koji su potvrdili da je OSCE-ova Analiza rada Suda i Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH, te dozvoljavaju OSCE-u pristup tim predmetima.
Dodao je kako Misija OSCE-a u BiH u potpunosti poštuje i promovira neovisnost pravosuđa u BiH, te da je fokus Analize koja je u tijeku na radu Tužiteljstva BiH i Suda BiH na predmetima ratnih zločina zbog toga što su te institucije odgovorne za procesuiranje najtežih slučajeva, što samo po sebi nosi određeni broj jedinstvenih izazova.
– Kako bi napravila ovu analizu, Misija je angažirala sutkinju iz Velike Britanije Joanna Korner na osnovu njenog iskustva kao višeg odvjenika u tužiteljstvu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i zbog njenog poznavanja institucionalnog okvira i kapaciteta za procesuiranje ratnih zločina u BiH, kazao je Moore.
Istaknuo je da Misija provodi niz aktivnosti kojima nastoji unaprijediti rad svih pravosudnih institucija u BiH, da se metodologija praćenja temelji na fundamentalnim principima objektivnosti i nemiješanja u sudski proces i da se OSCE vodi strogim standardima povjerljivosti.
Moore je naveo kako još nisu dobili pozitivan odgovor od Tužiteljstva BiH, što ne znači da su im vrata tamo zatvorena i da OSCE ne može nametnuti nikakve sankcije Tužiteljstvu BiH ukoliko odbiju suradnju, javlja Fena.
Odgovarajući na pitanje je li OSCE u drugim zemljama dobio pristup predmetima državnog tužiteljstva Moore nije mogao navesti takav primjer, te je rekao da se mandati OSCE-a razlikuju od zemlje do zemlje. Očekuje da će Analiza biti završena do sredine studenog, te da će sadržavati i određene preporuke za poboljšanje rada Suda i Tužiteljstva BiH, ali da neće sadržavati analizu konkretnih predmeta.
Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare