Published On: Pet, srp 27th, 2012

VIJEĆE EUROPE: “Napad” na Šteficu Galić je napad na slobodu govora

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey posjetila je, zajedno s direktoricom NVO Gariwo Svetlanom BrozŠteficu Galić.

Povod posjete je fizički napad na Šteficu Galić koji se dogodio u Ljubuškom, a nakon javnog prikazivanja filma NVO Gariwo “Neđo od Ljubuškog” koji govori o nevjerovatnoj hrabrosti gospođe Galić i njenog muža, kojem je posthumno dodijeljena nagrada za civilnu hrabrost “Duško Kondor”.

Tijekom posjete, Hennessey je zahvalila Galić zbog toga što nastavlja iskazivati posebnu vrstu hrabrosti, čak i u lice odbijanju i nasilju, koja dolazi iz dubokog osjećaja za humanost i pravdu.

“Posvećenost Štefice Galić obilježavanju sjećanja na djela njenog pokojnog muža, koja su spasila mnoge živote, ali i čast čovječanstva, te ideali o ljudskom dostojanstvu, jednakosti i miru daju nam svima inspiraciju i obnavljaju vjeru”, rekla je Hennessey.

Podsjetila je da je rad NVO Gariwo na očuvanju sjećanja na hrabre, pravedne i ljude koji nisu upali u zamku etničkih podjela i više nego vrijedan hvale.

“Vijeće Evrope, a posebno povjerenik za ljudska prava, podržavaju branitelje ljudskih prava. Osobno, ne mogu šutjeti dok se sloboda govora ove osobe brutalno potiskuje, jer napad na Galić nije samo napad na građanku Ljubuškog nego također i na slobodu govora, misli i izražavanja svih nas” – istakla je Hennessey, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Napomena: Kasnije je tijekom policijske istrage utvrđeno da je napadačica na Šteficu Galić bila Vera Dedić iz Ljbuškog. Sud u Ljubuškom dosudio joj je uvjetnu kaznu zatvora te novčanu kaznu koju je dužna isplatiti Galićevoj. 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare