Otac Aarona Swartza: "Moj sin se nije ubio, ubila ga je američka vlada"

Poznati programer, internetski aktivist i jedan od najpoznatijih boraca za slobodu interneta od korporativnog interesa, Aaron Swartz (26) prošlog petka pronađen je mrtav. Sve upućuje na to da si je mladi Swartz oduzeo život, ali razlozi koji su ga doveli u takvo stanje počinju izlaziti u javnost. Podsjetimo, Aaron Swartz bio je bitan u razvoju brojnih popularnih i utjecajnih web stranica, među poznatijima je Reddit.com. Zalagao se za otvoreni internet, dostupan svima.
Aaron Swartz je jučer pokopan. Mnogi ističu kako je do samoubojstva dovela optužnica za krađu podataka zbog koje je Aaronu prijetila zatvorska kazna do 35 godina. Naime, Aaron je – ako je vjerovati aktualnoj optužnici – ušao u zgradu sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology) i od tamo “skinuo” milijune akademskih i znanstvenih radova sa servisa JSTOR te ih očito planirao pustiti “slobodno” na internet. Naime, JSTOR je kompanija koja prodaje organizirane znanstvene i druge bitne radove institucijama kao što su škole, sveučilišta i druge ustanove.
Pritom je bitno istaknuti kako su iz JSTOR-a odlučili ne tužiti Aarona zbog ovog čina, no zakon mu je predvidio potencijalnu visoku zatvorsku kaznu što ga je najvjerojatnije dovelo do kobne odluke da si oduzme život.
Njegov otac, Robert Swartz, za vrijeme jučerašnjeg pogreba žestoko je kritizirao federalne vlasti koje su inzistirale na zatvorskoj kazni i pritom izjavio: “Aaron se nije ubio, ubila ga je američka vlada. Netko tko je svijet učinio boljim gurnut je u smrt od strane vlasti”.
U dokumentu iz 2008-e, u kojem ističe svoje poglede po pitanju situacije na internetu, Swartz je argumentirao kako “svjetska znanstvena i kulturna baština, objavljena prije više stoljeća u knjigama i rukopisima, sve se više digitalizira i zaključava od strane nekoliko privatnih korporacija”. Također je istaknuo kako se iste korporacije protive svakom potezu koji bi informaciju učinio dostupnom širokoj javnosti. Nadalje, istaknuo je kako su iste korporacije “pokupovale” političare te sada imaju čvrstu podršku iz tog pravca.
Njegov odvjetnik, Stephen Heymann, ističe kako federalne vlasti nisu pristajale na nikakvu nagodbu, čak i kada su JSTOR-a odlučili da ne žele tužiti Aarona, te su inzistirali da mora doći do zatvorske kazne. Očito je kako su vlasti Aarona nastojale zatvoriti “kao primjer ostalima”. Aaron se također istaknuo kao glasni borac protiv SOPA i PIPA zakona koji su imali za cilj uvesti veću kontrolu i nadzor nad internetom.

more recommended stories