Published On: Čet, sij 17th, 2013

Kako se BiH gospodarstvo priprema za Europu?

BiH je i dalje dosta spora u ispunjavanju uvjeta koje je pred nju postavila EU, kao i u usklađivanju zakonodavstva s europskim. Veliki izazov bit će ulazak Hrvatske u Uniju koji će, prema predviđanjima, BiH donijeti oko 150 milijuna eura gubitka. Jedan od problema je i mali broj graničnih prijelaza. » Radio Slobodna Europa
BiH je izgubila cijelu prošlu godinu za ispunjavanje uvjeta koje je pred nju postavila EU. Najveće posljedice osjetiće ulaskom susjedne Republike Hrvatske u EU sredinom ove godine. Najveće probleme imat će ionako slaba bh.. gospodarstvo, koja je izvozno orijentirana.
 
Ipak, zbog razumijevanja gospodarstvenika iz Hrvatske i nadležnih tijela iz Bruxellesa, BiH ima dodatnih šest mjeseci za usklađivanje svog zakonodavstva s europskim normama kako bi se bar dijelom ublažile posljedice i neminovni gubici bh.. privrede. Procjenjuje se da će gubici bh.. gospodarstva nakon ulaska Hrvatske u EU iznositi preko 300 milijuna maraka (oko 150 milijuna eura).
Nakon brojnih apela iz Vanjskotrgovinske komore da se ubrza ispunjenje uvjeta za izvoz bh.. proizvoda u EU kada Hrvatska postane dio europske obitelji načinjeni su mali pomaci. Krajem prošle godine Institut BiH za akreditiranje (BATA) potpisao je sporazum s Europskim institutom za akreditaciju, što će skratiti vrijeme akreditacije domaćih proizvoda, ali i uštedjeti novac proizvođačima, kaže Senad Hromić, direktor Euro info korespodentnog centra (EICC) Vanjskotrgovinske komore BiH.
“Što u suštini za naše gospodarstvenike znači da će sada bh.. laboratorije koje je akreditirao Institut izdavati validne certifikate, odnosno ispitne rezultate, koji će pratiti naše proizvode. Drugim riječima, za određene proizvode koji budu ispitani u našim akreditiranim laboratorijima neće biti potrebe da šalju svoje proizvode u Hrvatsku ili u neke druge države članice EU da bi dobili ispitne rezultate i tek ih onda izvezli “, navodi Hromić.
Slijedeći korak je usklađivanje zakonske regulative BiH s europskim zakonodavstvom, napominje ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.
“Mi smo dobili na vremenu šest mjeseci, tako da ćemo nastojati da što bolje pripremimo gospodarstvo vezano za primjenu standarda. I to radimo mi u Vanjskotrgovinskoj komori kada su u pitanju industrijski proizvodi, a od ove godine krećemo u finalizaciju vezano za posao primjene standarda u oblasti proizvoda biljnog i animalnog porijekla. To je i najkritičnija skupina proizvoda – mlijeko, meso, jaja, med i konditorski proizvodi, tako da ćemo nastojati što više pripremimo naše izvoznike da mogu svoje proizvode i dalje plasirati na tržište Hrvatske i EU “, ističe on.
Mali broj graničnih prijelaza
Hasić kaže da je BiH već usvojila pet europskih direktiva koje se odnose na higijenski paket kada je riječ o izvozu proizvoda animalnog porijekla. Ipak, neće uspjeti zadovoljiti sve uvjete kako bi nastavila izvoz mlijeka, mesa, peradi i jaja i zbog toga će pretrpjeti izvjesne gubitke.
Ilustracija
No, najveći problem ostaje i dalje mali broj graničnih prijelaza određenih za prelazak bh.. proizvod na tržište EU. Trenutno su predviđena dva prijelaza, a to su Gradiška i Bijača, što onemogućava izvoz svježih proizvoda, kaže Hasić.
“Mi smo već tražili da se granični prijelaz Izačić omogući bh.. izvoznicima proizvoda biljnog i animalnog porijekla i da je on zaista neophodan. Osim druga dva, dakle Orašje i Šamac, neophodno je otvoriti još tri granična prijelaza za proizvode biljnog porijekla. Osim ovoga, ja moram napomenuti vrlo bitne aktivnosti koje se moraju poduzeti vezano za prolaz kroz Neum i pristup teritorijalnim vodama u luci Ploče, s obzirom da luka Ploče od 1.7. postaje europska luka i da se mora poslovati i izvoziti po standardima EU, što znači da je neophodno napraviti odgovarajuću pripremu infrastrukture luke, pristup licu i sve pojedinosti vezano za kontrolu kvalitete naših proizvoda koji će ići na tržište EU, i ne samo na tržište EU nego iu treće zemlje “, naglašava Hasić.
BiH je prošlu godinu gotovo izgubila kada je riječ o usklađivanju zakonodavstva s EU, pa iu području izvoza, zbog političkih previranja i rekonstrukcije vlasti. Malo toga je urađeno na državnom nivou da se BiH pripremi za ulazak susjeda u EU. No, parlamentarna Komisija za europske integracije nastoji nadoknaditi propušteno, kaže Halid Genjac, predsjedavajući povjerenstva.
“Komisija je inicirala da se donesu akcijski planovi svojevremeno za saniranje posljedica pristupanja Hrvatske EU. Ti planovi su doneseni i zato mi imamo usvojeno na domovima Parlamenta da se svaka tri mjeseca analizirati provođenje mjera na saniranju posljedica ulaska Hrvatske EU. I vjerovatno će biti potrebe da se u ovih šest mjeseci poveća frenekvencija, odnosno da se vjerovatno svakih mjesec dana razmatra što je urađeno i gdje zaostajemo. Povjerenstvo za europske integracije planira u narednih mjesec dana otići na granični prijelaz Bijače da vidimo kako teče dinamika izgradnje tog prijelaza i da dolje održimo sjednicu zajedničke komisije, na taj način usmjeravajući i fokus javnosti na važnost tog pitanja, ali i da one koji su uključeni u izgradnju tog prijelaza stimuliramo na ubrzani rad “, kaže Genjac.
U ožujku mjesecu ove godine najavljen je dolazak europske inspekcije koja će provjeravati standarde bh.. proizvoda. U Vanjskotrgovinskoj komori kažu kako su proizvođači već primijenili europske standarde, a na nadležnim tijelima je da ih podrže i daju im tehničku potporu kako bi se izvoz bh.. proizvoda nastavio i nakon 1. srpnja ove godine.