Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Osumnjičenik za ubojstvo M. Luburića iz Ljubuškog svjedočio o smaknuću A. Hebranga

Must Read

AndrijaHebrang_Foto_andrija-hebrang.com4vU petom nastavku serijala “Jugoslavenske tajne službe”,emitiranom pod nazivom “Udar Titove šake”  visokopozicionirani agent Udbe Ilija Stanić, inače osumnjičen za ubojstvo Maksa Luburića, ekskluzivno je otkrio kako je srpska UDB-a, po Titovu nalogu, likvidirala hrvatskoga komunističkog vođu Andriju Hebranga, lažno optuženog da je sovjetski, gestapovski i ustaški špijun.

U nedostatku dokaza, Titov komunistički režim nije smio riskirati suđenje. Nakon što je odbačen prvotni plan da ga se otruje, Andrija Hebrang je zadavljen vojničkim remenom, a likvidacija je predstavljena kao suicid vješanjem. Sugovornik tvrdi da je žrtvino tijelo najvjerojatnije spaljeno.

Udbaš Ilija Stanić: Hebranga su udavili i spalili agenti UDB-e

Tito se istrgnuo iz Staljinovog zagrljaja, Jugoslaviji osigurao neovisan status, ali je Rezoluciju Informbiroa (razlaz sa Staljinom 1948.) pratio obračun sa svim protivnicima – stvarnim i potencijalnim. Više od 80 posto zatočenika, naime, dospjelo je na Goli otok bez dokaza i sudske presude – diskrecijskom odlukom tajne službe.

Sugovornik Alfred Pal, koji je dvostruki zatočenik Golog otoka, tvrdi da su agenti Udbe imali novčanu premiju po broju osoba koje bi poslali u logor. Udba je na Golom osmislila, implementirala i nadzirala dotad neviđeni, kanibalski zatvorski sustav. Služba uopće nije prljala ruke, kažnjenici su za nju obavljali posao ubijajući se međusobno. (R.H.)

 

 

http://www.ljubuski-online.info

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -