Utorak, 16 travnja, 2024

Osuđeni za ratne zločine u BiH Đukić na slobodi zbog pogrešne primjene

Must Read

GENERAL vojske bosanskih Srba Novak Đukić, koji je pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog topničkog napada na Tuzlu 1995. u kojemu je poginula 71 osoba, pušten je iz zatvora u petak na temelju pravorijeka ustavnog suda BiH koji je zaključio kako mu se trebalo suditi po kaznenom zakonu bivše SFRJ a ne onom Bosne i Hercegovine koji za ratne zločine predviđa znatno oštrije kazne.

Đukić je kaznu izdržavao u zatvoru u Banjoj Luci, odakle je u kasnim popodnevnim satima izašao u pratnji odvjetnika Duška Tomića.

“O svemu ćemo govoriti u petak”, kazao je Tomić novinarima, pojašnjavajući kako će tada uslijediti statusna konferencija na sudu BiH koji će odlučivati o daljim pravnim koracima u Đukićevu slučaju.

Iz državnog odvjetništva BiH najavljeno je kako će tada od suda ponovo gražiti da se Đukiću odredi pritvor do donošenja nove odluke o kazni.

Pravorijek ustavnog suda BiH ne ukida presudu kojom je Đukić proglašen krivim, nego izrečenu visinu kazne.

To je rezultat ranije odluke Europskog suda za ljudska prava, koji je utvrdio da se optuženima za ratne zločine u BiH treba suditi po kaznenom zakonu bivše SFRJ jer je on bio na snazi u vrijeme rata u BiH kada su zločini i počinjeni.

U Đukićevu bi slučaju to značilo kako bi on mogao dobiti najviše 20 godina zatvora.

Đukić je osuđen po zapovjednoj odgovornosti jer je 25. svibnja 1995. godine njegova topnička bitnica gađala središte Tuzle pri čemu je ubijena 71 uglavnom mlada osoba a ranjeno je njih više od 150.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

EKSKLUZIVNO PODSJEĆAMO: Gdje su bili HDZ-ovci RH kad je postavljen Bruce Lee. Wikileaks 2005.: “Granić lutkar – i sljedeći ministar vanjskih poslova?”

Hrvati imaju riblje pamćenje. Neka ih. Ali zbog te kratke pameti se neki usude pljuvati po mostarskoj svetinji - Bruce...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -