Published On: Čet, stu 15th, 2018

Ostavka izraelskog ministra obrane: “Predali smo se teroristima”

IZRAELSKI ministar obrane Avigdor Lieberman je danas najavio svoju ostavku dan nakon dogovora o prekidu vatre s palestinskim skupinama u pojasu Gaze koji je nazvao “kapitulacijom pred terorizmom” i doveo vladu Benjamina Netanyahua u nevolju.

Ultranacionalistički ministar je pred novinarima kritizirao prekid vatre nazvavši ga “kapitulacijom pred terorizmom” i pozvao je na parlamentarne izbore prije roka u studenom 2019., čime je doveo u nesigurnost vladu iz 2015. koju smatraju najdesnijom u povijesti Izraela.

On je najavio povlačenje male stranke koju vodi, Izrael Beiteinou, iz vladine koalicije čime teoretski prepušta mjesto premijeru s minimalnom većinom od jednog mjesta.

Netanyahu će preuzeti i ministarstvo obrane?

Jedan dužnosnik Likuda, premijerove stranke, je rekao da će Netanyahu preuzeti portfelj obrane i ocijenio da prijevremeni izbori nisu potrebni. “Linija koju smo pratili posljednjih mjeseci je potpuno pogrešna”, rekao je Lieberman.

Objasnio je da su tim primirjem pružili nepotpun, neprikladan i neprihvatljiv odgovor na ispaljivanje 500 raketa na Izrael.

“Država kupuju kratkoročni mir uz cijenu velikih dugoročnih šteta za nacionalnu sigurnost”, nastavio je Lieberman. On je također kritizirao odluku vlade da dozvoli transfer katarskih dolara u pojas Gaze, uglavnom za isplate plaća dužnosnicima palestinskog islamističkog pokreta Hamas.