Utorak, 23 travnja, 2024

Osmanović: Meni je neustavni Izborni zakon mnogo drag

Must Read

Predsjedatelj Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Adil Osmanović izjavio je danas da je, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, ta stranka pozvala Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH da izađe s prijedlogom kandidata za predsjednika Federacije BiH.

– Očekujemo da napravi taj korak, jer nije dobro praviti veliku vremensku razliku između formiranja Vijeća ministara BiH, a da Vlada Federacije BiH ostane na čekanju. Očekujemo da HDZ napravi taj iskorak, da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH, a SDA i Demokratska fronta će predložiti kandidate za potpredsjednike FBiH iz bošnjačkog i srpskog naroda – naveo je Osmanović.

Kada je u pitanju Vlada FBiH, kazao je da je SDA izišla s prijedlogom da se Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za obrazovanje spoje u jedno ministarstvo, a da se u Vladi FBiH formira novo ministarstvo – ministarstvo za obitelj i mlade.

Smatramo, dodao je on, da je neophodno da takvo ministarstvo postoji u Vladi FBiH, s obzirom na to koliko ima posla i obaveza u tom sektoru.

– Što se tiče Izbornog zakona BiH, mislim da treba biti realan. Ono što je predložio HDZ BiH, još smo daleko u pogledu postizanja konačnog rješenja. SDA se zalaže za to da se implementiraju presude, kako Međunarodnog suda za ljudska prava, tako i domaćih sudova. Ali nećemo praviti korak unazad, da pravimo neke etničke nove izborne jedinice itd. Smatramo da treba naći rješenja koja će napraviti korak u pravcu demokratskih standarda koji danas vrijede u EU – istaknuo je Osmanović.

U vezi s rješenjem za Grad Mostar, odgovorio je da ekspertske skupine i pravnici u SDA rade na tome da se ponudi kvalitetno rješenje za Mostar.

– Sjedili su s ekspertima iz HDZ-a BiH. Mi smo mišljenja da treba razdvojiti Izborni zakon i pitanje Grada Mostara. Očigledno je da HDZ za sada to želi zajedno razmatrati. Jako je teško očekivati da će se naći rješenje, kad znamo koje prevelike zahtjeve HDZ postavlja kad je u pitanju Izborni zakon – kazao je Osmanović.

Mi ćemo nastojati, dodao je on, da se odvoji pitanje Grada Mostara od Izbornog zakona „da bismo kroz institucije, prije svega Federalni parlament, iznašli najbolje rješenje kada je u pitanju Grad Mostar“.

– S naše strane spremni smo u tom pravcu to uraditi, da ne bi došli dotle da nam to rješava Središnje izborno povjerenstvo ili netko drugi – naveo je Osmanović.

Čović je bio jasan

Podsjećamo, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, prije dva tjedna na Kupresu je komentirao zahtjev SDA upućen stranci kojoj je na čelu da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH kako bi se paralelno formirala i izvršna vlast u FBiH.

– To je tema o kojoj razgovaramo. Potrebno je da najprije restrukturiramo Vladu FBiH, gdje imamo dva neustavna ministarstva, zatim da riješimo pitanje Ministarstva branitelja i pitanje izmjena Izbornog zakona. Vjerujem da to možemo riješiti u naredna dva- tri mjeseca, kazao je tada Čović./HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x