Published On: Sri, pro 18th, 2019

Muslimanka iz Minnesote dobila 120.000 dolara odštete jer je morala skinuti hidžab u zatvoru

Aida Shyef Al-Kadi pojavila se sa svojim advokatima u Vijeću za američko-islamske odnose kako bi najavila sporazum koji je odobren prošlog mjeseca.

Al-Kadi (57) rekla je da je postupanje prema njoj u zatvoru u okrugu Ramsey u kolovozu 2013. bilo jedno od najnemoćnijih i najštetnijih iskustava njenog života.

“Ne želim da bilo koja druga muslimanka iskusi ono što se meni dogodilo” rekla je Al-Kadi.

Naime, sudac  je izdao nalog za uhićenje Al-Kadije nakon što je propustila sudsko ročište zbog prometnog prekršaja dok je kćerku vozila u bolnicu.

U svojoj tužbi Al-Kadi je tvrdila da okrug Ramsey krši njena ustavna prava i diskriminira je na osnovu njenih vjerskih uvjerenja.

Nakon uhićenja Al-Kadi priča da su joj policajci skinuli maramu s glave i dugu haljinu, i to ispred muških zatvora.

Ona priča kako je pristala ukloniti maramu radi fotografije, ali pod uslovom da se ne smije pojaviti nigdje u javnosti. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije ona je svoju fotografiju pronašla na internetu.

Nakon snimanja fotografije, policijski službenici su joj poklonili posteljinu kako bi je koristila kao hidžab. Al-Kadi je na kraju rečeno da skine svoju abbaju i presvuče se u zatvorsku uniformu.

Nakon tužbe, pored isplate novčane kazne, zatvor u okrugu Ramsey uveo je posebna pravila o fotografiranju i smještaju zatvorenika u vjerskim odijelima. Također je pristao uništiti sve tiskane i elektronske kopije fotografija Al-Kadije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare