Published On: Pet, ožu 22nd, 2013

Osim daje blagu prednost Srbiji: Hrvati su sami sebe podapeli

Ako gledamo kroz medijske istupe, mislim da su Srbi u prednosti, zato što su Hrvati sebe nametnuli kao favorite i tako sami sebe podapinju, rekao je danas jedan od najvećih nogometnih stručnjaka Ivica Osim.
Popularni Strauss s Grbavice nada se da su igrači oba tima dovoljno iskusni da ne potpaljuju vatru i vjeruje da će na kraju, ipak, sve proteći u najboljem redu. U intervju za “Nezavisne novine” apelira na smirivanje tenzija, ostavljanje politike na stranu i svih loših stvari iz prošlosti.
“Treba gasiti vatru. Krajnje je vrijeme da se na svim našim prostorima prestane nacionalizam grijati na nogometnoj vatri. Dajte već jednom da igramo nogomet i uživamo u ljepoti igre. Sve se postavilo tako kao da je ta utakmica u najmanju ruku presudna kao državno pitanje jedne i druge zemlje, što je besmislica. Ne valja petljati te stvari s nogometom i potezati za prošlošću “, rekao je Osim.
NN: Vjerujete li da će sve proći bez incidenata i korektno?
OSIM: Igrači su ti od kojih će mnogo ovisiti. Ja zaista očekujem da su nogometaši oba tima dovoljno pametni i iskusni da ne budu inicijatori ničeg lošeg. Uostalom, žive i igraju u Europi, koja to ne trpi.Valjda su do sada nešto naučili u svim tim velikim timovima u kojima su igrali. Kad već znaju potpisvati višemilijunske ugovore, onda bi trebao znati i kako da se ponašaju u ovoj utakmici, odnosno koliko taj meč može donijeti i odnese.
NN: Kojoj od ekipa dajete određenu taktičku prednost?
OSIM: Previše se dobro međusobno poznaju da bi netko mogao pogriješiti. Jedino je pitanje jesu li možda pogriješili do sada previše tražeći mišljenje na tisuću strana. Mislim da se bespotrebno gledaju neke stvari, kao na primjer, koji od igrača igra u kakvom klubu u insotranstvu, koliko je plaćen i slično.
NN: Ima li u ovom regionalnom derbiju izrazitog favorita?
OSIM: Ako gledamo kroz medije i što se plasira u medijima, mislim sa su Srbi u prednosti zato što su Hrvati sami sebe nametnuli kao favorite i tako sami sebe podapinju. U takvim utakmicama je bitno tko će kome prvi prepustiti “vruć kesten” u ruku, a mislim da su to Srbi ovoga puta učinili Hrvatima.Naravno, svakom godi da je favorit, mada vrlo često ne razmišljaju kako to i opravdati.
NN: Mislite li da su iz srpske tabora odigrali mudro zato što su prepustili ulogu favorita Hrvatima?
OSIM: Pa na neki način tako su sebi olakšali, a Hrvatima dali dodatni pritisak. Sad Hrvati, htjeli ili to ne, ispred sebe imaju nešto što se zove moranje. Kao da će biti kraj svijeta ako ne uspiju, au takvom abijentu je teško igrati.
NN: Kako komentarišete postupke Igor Štimac i Siniše Mihajlovića?
OSIM: Mogu njih dvojica nekom izgledati ekscesni, ali oni se zapravo ponašaju onako kakvi jesu. Ne treba misliti da oni nešto izmišljaju ili se foliraju. Jedino mislim da je u tom nekom “medijskom ratu”, mislim sa izjavama, “pobijedio” Mihajlović. Hrvatima je poturio kukavičije jaje u smislu prepuštanja uloge favorita, da bi oni reagirali, a čim netko reagira, znači da mu nije svejedno i da nije miran. To znači da je Mihajlović na neki način manje ili više unervozio Hrvate.

O ogledu u Zenici

NN: Može li BiH pobijediti Grke?
OSIM: Grčka je najgori protivnik kojeg možeš dobiti u ovakvoj utakmici. Nisu to Španjolska, Portugal, Njemačka …, ali jesu Grci za koje smo lako zaboravili da su bili prvaci Europe. Kad netko već godinama radi nešto što ga drži u vrhu, onda treba biti siguran da on nije bezazlen. Nama ovaj susret dolazi u najnezgodnije vrijeme, prije svega zbog ozljeda. Značajan je meč, ali nije sudbinski. Ne treba zaboraviti da u ovoj gupi ne igraju samo Grci i BiH ima još ekipa.