Published On: Pon, pro 19th, 2016

Ubijen napadač na ruskog veleposlanika u Turskoj. Ruski ambasador umro nakon pola sata…

Veleposlank Rusije u Turskoj Karlov Andrej Genadijevič teško je ranjen na izložbi u Centru za suvremenu umjetnost u Ankari i nalazi se u kritičnom stanju. Na slici gore vidite napadača. Turski twiteraši su ga prepoznali i tvrde da je on zapravo turski policajac. Koji se ubojstvom ruskog ambasadora osvetio za Alep. U Alepu su ruske i Assadove snage potukle Al  Quaidu i snage ISIL-a.

U ambasadi Rusije vjeruju da je reč o islamističkom napadu. CNN Turk je javio  da je veleposlanik u kritičnom stanju kao i da je napadač ubijen no Reuters je javio da je ambasador preminuo.

karlov-andrej-genadijevic
Specijalna policija je opkolila zgradu, navode turski mediji dodajući da i dalje traje otvoreni oružani sukob.
Fotoreporter Hurijeta koji je bio na licu mjesta ističe da je napadač prvo pucao u zrak nakon čega su se posjetioci razbježali a da je tek onda ciljao na ambasadora Rusije.
 
https://youtu.be/-esDoBOm5As
Videosnimke prikazuju kako Karlov drži govor kada su odjeknuli pucnji. Kamera se potom okrenula i snimila muškarca u odijelu i kravati kako maše pištoljem i izvikuje islamističku frazu “Allahu Akbar” (Bog je velik) i “ne zaboravi Alep”.
 
Turska televizija NTV navodi da su ranjene još tri osobe.
Karlov je bio ambasador Rusije u Turskoj od 2013. godine.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>