Published On: Pet, pro 29th, 2017

ORUŽANE SNAGE BIH U BANJOJ LUCI Dodik i Ivanić postrojili vojnike 9. siječnja, zbog svega smijenjen Jusić

Postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci u povodu Dana Republike Srpske, 9. siječnja, odmah je radikaliziralo situaciju na početku godine u cijeloj državi.

 

Priča je krenula od zahtjeva predsjednika RS-a za sudjelovanje Vojnog orkestra u proslavi 9. siječnja. Taj zahtjev su odobrili odgovorni u Ministarstvu obrane BiH, a onda je stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za sudjelovanje Počasne jedinice na događaju u Banjoj Luci, prenosi Večernji.ba

NATO stožer u Sarajevu upozorio je da ni jedan pripadnik OS BiH ne smije biti 9. siječnja u Banjoj Luci, ali to u konačnici nije poštovano. Vojnici su postrojeni, a reakcije su bile i više nego burne. Dok su bošnjački mediji i političari tražili tko je odgovoran za taj događaj, srpski političari su poručivali kako u cijeloj priči ne vide ništa sporno. Na kraju je sva odgovornost pala na zamjenika ministrice obrane Seada Jusića koji je 23. ožujka smijenjen s dužnosti.

Priča je uskoro zaboravljena u domaćoj javnosti, ali je prije nekoliko dana ponovno aktualizirana. Naime, predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je rekao kako ove godine neće slati zahtjev za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS-a jer ne želi moliti službeno Sarajevo za odobrenje i slanje vojnika u Banju Luku. Umjesto pripadnika OS BiH, Dodik je najavio kako će postrojiti Specijalnu jedinicu Republike Srpske.

Taj potez je u roku od nekoliko sati iz Sarajeva proglašen početkom osnivanja Vojske Republike Srpske, odnosno novim pokušajem radikalizacije koji će imati velike posljedice na stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ulje na vatru dodao je Mladen Ivanić koji je zatražio od Dodika da promijeni svoju odluku te zatraži sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS-a iduće godine.

– Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika RS-a da i pripadnicima Treće (Republika Srpska) pukovnije, jedine pukovnije koja nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući, kao i svima drugima, sudjelovanje na obilježavanju 9. siječnja – rekao je Ivanić prije nekoliko dana.

Očito je kako će ova tema još jednom poslužiti političarima za prikupljanje političkih bodova, a radikalizacija stanja ponovno je na snazi na početku 2018. godine. Sve ima dodatnu dimenziju jer ulazimo u izbornu godinu, vrijeme kada su političari spremni na još radikalnije izjave nego što je to bio slučaj posljednjih nekoliko mjeseci.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare