Utorak, 21 svibnja, 2024

ORUŽANE SNAGE BIH U BANJOJ LUCI Dodik i Ivanić postrojili vojnike 9. siječnja, zbog svega smijenjen Jusić

Must Read

Postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci u povodu Dana Republike Srpske, 9. siječnja, odmah je radikaliziralo situaciju na početku godine u cijeloj državi.

 

Priča je krenula od zahtjeva predsjednika RS-a za sudjelovanje Vojnog orkestra u proslavi 9. siječnja. Taj zahtjev su odobrili odgovorni u Ministarstvu obrane BiH, a onda je stigao zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za sudjelovanje Počasne jedinice na događaju u Banjoj Luci, prenosi Večernji.ba

NATO stožer u Sarajevu upozorio je da ni jedan pripadnik OS BiH ne smije biti 9. siječnja u Banjoj Luci, ali to u konačnici nije poštovano. Vojnici su postrojeni, a reakcije su bile i više nego burne. Dok su bošnjački mediji i političari tražili tko je odgovoran za taj događaj, srpski političari su poručivali kako u cijeloj priči ne vide ništa sporno. Na kraju je sva odgovornost pala na zamjenika ministrice obrane Seada Jusića koji je 23. ožujka smijenjen s dužnosti.

Priča je uskoro zaboravljena u domaćoj javnosti, ali je prije nekoliko dana ponovno aktualizirana. Naime, predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno je rekao kako ove godine neće slati zahtjev za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS-a jer ne želi moliti službeno Sarajevo za odobrenje i slanje vojnika u Banju Luku. Umjesto pripadnika OS BiH, Dodik je najavio kako će postrojiti Specijalnu jedinicu Republike Srpske.

Taj potez je u roku od nekoliko sati iz Sarajeva proglašen početkom osnivanja Vojske Republike Srpske, odnosno novim pokušajem radikalizacije koji će imati velike posljedice na stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ulje na vatru dodao je Mladen Ivanić koji je zatražio od Dodika da promijeni svoju odluku te zatraži sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u proslavi Dana RS-a iduće godine.

– Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika RS-a da i pripadnicima Treće (Republika Srpska) pukovnije, jedine pukovnije koja nosi grb Nemanjića i baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, omogući, kao i svima drugima, sudjelovanje na obilježavanju 9. siječnja – rekao je Ivanić prije nekoliko dana.

Očito je kako će ova tema još jednom poslužiti političarima za prikupljanje političkih bodova, a radikalizacija stanja ponovno je na snazi na početku 2018. godine. Sve ima dodatnu dimenziju jer ulazimo u izbornu godinu, vrijeme kada su političari spremni na još radikalnije izjave nego što je to bio slučaj posljednjih nekoliko mjeseci.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -