Published On: Čet, sij 10th, 2013

Original 'Pradine' cipele se proizvode u Lipnici kod Tuzle

U pogonu tvrtke “Bosite industry”, koje je smješteno u Razvojno-poduzetničkom centru u Lipnici, kod Tuzle, već pet godina se proizvodi obuća iz asortimana renomirane svjetske modne kuće “Prada”.
U početku, kako kaže direktor i suvlasnik tvrtke Miralem Bajraktarević, radili su uglavnom “lon” poslove. No, “Bosite industry” se talijanskom partneru nametnuo svojim kvalitetnim uslugama, pa unazad dvije godine u lipničkom pogonu izrađuju kompletne modele obuće.
“Imamo izvanrednu suradnju s našim partnerom iz Italije. Uz pomoć države mogli bismo otvoriti još radnih mjesta i proširiti suradnju. Međutim, mi od države nikad ništa nismo dobili. Jedini vjetar u leđa smo imali od menadžmenta Razvojno-poduzetničkog centra u Lipnici”, kaže Bajraktarević uz opasku kako Srbija svoje uspješne gospodarstvenike stimulira sa 10.000 KM po novozaposlenom radniku, pišu Nezavisne novine.
U “Bosite industryju” trenutno su zaposlena 102 radnika iz različitih kategorija. Uposlene su osobe slabijeg socijalnog statusa, samohrane majke, invalidi, te demobilisani borci.
“Startali smo s 22 radnika i 25 strojeva. Danas upošljavamo 102 radnika i očekujemo nastavak uspješne suradnje”, naglašava Bajraktarević.
Uz pomoć direktora RPC-a Lipnica Murisa Nišića mnogi od radnika su prekvalifikovani. Bajraktarević kaže kako partner iz Italija u lipničkom pogonu ima svoje tehničare i da se pazi na svaki komad atestirane sirovine.
“Do sada nismo imali krupnijih pogrešaka. Od nas se traži preciznost i kvalitetu. Dobivamo sirovinu, au našem pogonu krojimo, šijemo i montiramo modele obuće. Naš poslodavac je zahtjevan, a mogu vam reći kako su i zadovoljni našim uslugama. Oni se povlače sa tržišta Kine, Indije i Vijetnama zbog vremenskih rokova “, objašnjava Bajraktarević.
Plaće u “Bosite industryju” su u skladu s primanjima radnika koji su uposleni u sektoru obuće i kože. Prosječne su oko 450 KM, a direktor kaže kako su redovite i kako radnici imaju topli obrok i osiguran prijevoz.
“Znam da će mnogi pomisliti ovo ili ono. Tržište je takvo i mi ga ne diktiramo. Ponavljam kako smo prezadovoljni suradnjom s talijanskim partnerom. U budućnosti može doći do korekcije cijena naših usluga, ali i proširenja proizvodnje”, ističe Bajraktarević.
Koštaju do 1.500 eura
“Pradine” artikli na tržištu vrijede od 400 do 1.500 eura. Trenutno se u lipničkom pogonu izrađuju cipele i sandale s kristalima.
“Dobili smo točan broj kristala io tome moramo voditi računa. U suštini dobivamo potrebnu količinu sirovine, sve se uredno registrira, a eventualno pogrešno urađeni primjerak se vraća natrag u Italiju. Stroge su odredbe ugovora, ali mi ga poštujemo i do sada nije bilo nikakvih problema “, kaže Miralem Bajraktarević, direktor poduzeća” Bosite industry “.
Foto: Nezavisne novine