Utorak, 23 srpnja, 2024

OPUŠTENO U BANJA LUCI Nema preustroja državne vlasti; Dodik uz sok od jabuke nasmijavao Čovića

Must Read

Odnos između šefova HDZ-a i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika nisu zategnuti iako u ovom mandatu ne čine koaliciju na državnoj razini, poruka je koja se željela odaslati jučer nakon sastanka Dodika i Čovića u Banja Luci i šetnje gradom bez osiguranja. Iako nisu imali zajednički medijski nastup Čović je novinarima kazao kako je šetnja sa Dodikom imala za cilj upravo to da se vidi  da “odnosi nisu zategnuti”.

Čović je, sudeći po njegovim jučerašnjim izjavama, došao kod Dodika i da ga pozove na otvaranje mostarskog sajma gdje će se naći regionalni lideri, piše Dnevni list.

Vlast u istom sastavu

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik RS-a pričali su o svemu, od europskog puta BiH pa sve do izbora u Mostaru. Zaključak je na koncu kako europski put BiH treba biti vlasništvo svih u BiH i odražavati interese entiteta i naroda u BiH.

Dodik i Čović smatraju kako rezultati popisa trebaju biti objavljeni u skladu sa zakonom, te da ovo pitanje treba tretirati kao tehničko a ne političko. Iz Dodikovog kabineta priopćili su da je na sastanku istaknuta i potreba usvajanja izmjena Izbornog zakona, koji bi uvažio i zahtjeve iz odluke Suda u predmetu “Sejdić i Finci”.  Razmijenjena su i mišljenja o ostalim aktualnim pitanjima u BiH.

Čović je u razgovoru sa medijima kategorički ustvrdio kako Dodik ne traži preustroj vlasti na bh. razini.

-Nema nikakvog preustroja vlasti na razini BiH, niti to Dodik traži, a aktualne stabilne koalicije na nivou BiH nema ni bez Saveza za bolju budućnost (SBB), rekao je Čović ustvrdivši da do kraja mandata na razini BiH ostaje vlast u istom sastavu.

-Ipak moramo češće sjedati i razgovarati da ona funkcionira, naglasio je Čović ističući kako mora postojati suradnja entitetskih i državnih vlasti bez obzira što se radi o različitim političkim opcijama. Još jednom je poručio kako bez SBB-a teško može biti stabilna koalicija, te da će on učiniti sve da SBB i ostane u koaliciji, bar do 2018. godine.

Nužne reforme

Nužne reforme za BiH, kaže, ne mogu se provesti bez odgovarajuće većine u kojoj je i ta stranka. Smatra da će se postići rješenje za grad Mostar i izmjene Izbornog zakona BiH, a morat će se mijenjati i neki drugi akti, za šta je neophodna dvotrećinska većina.

– Uvjeren sam da će građani Mostara izaći na predstojeće izbore i imat ćemo izmjene Izbornog zakona da uvažimo odluku Ustavnog suda, kazao je Čović i naveo da više “nema uzmicanja” i da se u ovom mjesecu mora postići rješenje.

Sok od jabuke

Dragana Čovića od preuzimanja mandata u Predsjedništvu BiH rijetko sugrađani u Mostaru vide u šetnji ulicama grada, no jučer je lider HDZ-a bio prava atrakcija u Banja Luci gdje je pješačio sa sastanka na sastanak i srdačno se pozdravljao sa građanima. Uz Čovića nisu bili ni njegovi najbliži suradnici, no crne limuzine išle su na desetak metara iza njega. Da je krenuo u pješački pohod na Banja Luku otkrili su prvo novinari koji su automobile pod pratnjom očekivali pred Palatom RS-a gdje je Čovića iščekivao predsjednik RS-a, piše Dnevni list.

No Čović je došetao nezapaženo i ušao na sastanak. Nakon pola sata iza zatvorenih vrata sa Dodikom,  zajedno su krenuli u šetnju i na piće u obližnji ugostiteljski objekt. Obojica su pili sok od jabuke. Dodik je Čoviću kao i uvijek bio zanimljiv što je pokazao i nekoliko puta slatko se smijući na šale ili opaske predsjednika RS-a.  Zajedničku izjavu za medije nisu davali, no bili su otvoreni za građane sa kojima su se pozdravljali i slikali. Nakon kratkog vremena prijateljski su se rastali, a Čović je i dalje nastavio pješice.

Poziv u Mostar

Čović je jučer govorio i o sastancima koji će narednog tjedna biti održani u Mostaru.

Potvrdio je da će na mostarskom sajmu koji počinje 12. travnja, osim premijera Srbije Aleksandra Vučića prisustvovati i drugi lideri iz regije i svijeta, te da u taj grad dolaze i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednici Crne Gore i Slovačke Filip Vujanović i Andrej Kiska, predstavnici vlade Turske…Čović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da će biti održan i niz bilateralnih sastanaka.

-Ne možemo bez vlasti u Republici Srpskoj praviti europski put BiH, ponovio je Čović navodeći da političke razlike ne mogu biti prepreka da se BiH otvara na europskom putu i u gospodarskom smislu.

Hrvati gotovo nestali s 80 posto teritorije BiH

Hrvati, katolici, su gotovo nestali s jednog značajnog dijela BiH, gotovo s 80 posto njene teritorije, a i ovdje ih ima jedan, maksimalno dva posto, a tako je i u Zenici, Tuzli, Bihaću, Goraždu…, izjavio je Čović nakon razgovora s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom u Banja Luci. Dodao je kako ove cifre svakoga normalnog trebaju zabrinuti te najavio da će u narednih nekoliko mjeseci biti pokrenuto nekoliko projekata kako bi se omogućio održivi povratak izbjeglih i prognanih katolika Hrvata i njihovi problemi malo brže rješavali. Najavio je kako će o potpori povratku u RS razgovarati ponovno sa vlastima entiteta.

Biskup Komarica je istakao da je razgovarano kako omogućiti održivi povratak Hrvata na područje RS-a, jer sada nemaju, kako je kazao, ni političke, ni pravne, a posebno ne materijalne pomoći za obnovu kuća i zapošljavanje.

Određene projekte provodi banjalučki Caritas, ali, navodi, nema dovoljno razumijevanja od domaćih političara da se stvari provedu kraju.

Župna crkva na Petrićevcu kod Banje Luke će biti posvećena 22. lipnja , a biskup Komarica kaže da će i taj događaj biti prilika da se s predstavnicima vlasti u BiH razgovara o obnovi po jednog vjerskog objekta za sve tri konfesije u Mostaru.

To će, kaže, biti prilika da se i svijetu pokaže da građani BiH mogu zajedno, udruženim snagama, voditi ovu zemlju ka normalizaciji.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -