Published On: Uto, ruj 7th, 2021

ONO KAD GUGLAŠ “SMEĆE LAŽLJIVO” PA TI IZBACI OVO: Sarajevo nije “oduvijek bilo dominantno muslimanski grad”

 

  • U suštini Sarajevo je dominantno muslimanski grad od okupacije nacista 1941. To je jedini  glavni grad Europe u kojem su sinagoge paljenje prije ulaska nacista. Valjda u znak dobrodošlice.
  • Židovi su potom u Sarajevu gotovo istrebljeni. Zbog te činjenice , zbog izraženog antisemitizma i prije nacističke okupacije, Tito je Sarajevu odbio dati orden grada heroja. Zagreb i Beograd su ga dobili.
  • Od rata 1992-1995 Sarajevo više nije dominantno muslimanski. Sarajevo je danas dominantno sunitski grad.
  • Veliku većinu čine muslimani suniti. Manjinu muslimani šijiti te zanemariv postotak kršćana, ateista, agnostika, Židova i Roma. Baš kao u Velikoj viziji. Baš kao u hadisima Poslanika ostvaruje se proročanstvo Najveće Knjige.
  • Točno kako Islamska Deklaracija i predviđa.

Na popisu 1910. godine u Sarajevu, se vidi da su tadašnje 4 velike religije (katolici, muslimani, pravoslavci, Židovi) sve bile znatno ili gotovo podjednako zastupljene, pri čemu je kršćana bilo preko 50%, pa se Sarajevo nikako ne bi moglo nazvati muslimanskim gradom.

image

Od 7 gradskih kotara, zanimljivo je, jedan se zvao Hrvatin.

Čini se da se danas u Sarajevu promovira teza da je Sarajevo povijesno „ionako bilo“ muslimanski grad, dok je danas u moderna vremena pak multietnički grad, iako podaci ukazuju na suprotnu kronologiju – da je Sarajevo povijesno bilo multietnično, a danas jeste muslimanski grad, bez obzira na isticanje nemuslimana na medijski vidljiva mjesta koji služe kao smokvin list realnosti koja u današnjem Sarajevu nikome nije mrska: realnost je da danas tipični razred u tipičnoj školi Kantona Sarajevo nema nijednog učenika nemuslimanskog imena, što upućuje i na izgled ovog grada u neposrednoj budućnosti i njegov kapacitet da bude glavni grad federalne države 3 naroda, piše dnevnik.ba.

Komšić je reagirao na izjavu Visokog Predstavnika Christiana Schmidta, koji je na simpoziju “Euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine”,  u Njemačkoj organiziranog na njegovu inicijativu, Sarajevo nazvao “bošnjačkim gradom”.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x