Published On: Uto, velj 11th, 2014

ONA NJEMU ‘MARŠ KUĆI’, A ON NJOJ: ‘Dali smo joj milijune za film koji će gledati 100 ljudi. Dobrodošla!’

ZAGREB – Hrvatski  premijer Zoran Milanović komentirajući jučerašnji boravak u Mostaru izjavio je kako je otišao u Mostar, a ne u Sarajevo jer ga u taj grad nitko nije pozvao, naglasivši da je njegova poruka u Mostaru bila poruka europske perspektive.

 Meni se ne bi smjela prigovoriti etnička uskogrudnost, mislim da je jasno da su moji motivi ovdje čisti, rekao je Milanović u večerašnjem intervjuu za emisiju “2 u 9” lokalne televizije Jabuka TV.Premijer Milanović naglasio je kako je u Mostar otišao s diplomatskom notifikacijom, te u dogovoru s premijerom te države.

 Upitan što zamjera Europskoj uniji vezano za Bosnu i Hercegovinu, koja je posljednjih dana zahvaćena nemirima, rekao je da EU zamjera odgađanje rješenja.

Morate donijeti odluku što ćete s Bosnom i Hercegovinom. Postavljati joj nemoguće uvjete ili im dati šansu za pregovore, kazao je premijer Milanović, dodavši da na to ne može gledati ravnodušno.

Poručio je kako čine sve da smire strasti i da naprave nešto dobro. Upozorio je kako je u Mostaru malo falilo da ne dođe do ubijanja.

Osvrnuo se i na poruku redateljice Jasmile Žbanić, koja ga je uvredljivom porukom iz Tuzle “potjerala kući’.

Ona je u Hrvatskoj dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi. Ja joj kažem ‘dobrodošla’, kazao je Milanović

Za svoju Vladu rekao je da nema veze s neoliberalizmom. Mi smo vlada koja pokušava zaštiti ono što se u datim okolnostima može zaštiti, rekao je premijer Milanović.

Kada je riječ o monetizaciji autocesta premijer je rekao da nam ih nitko neće oduzeti.

Ocijenio je kako je to u interesu Hrvatske, kojoj će to pomoći za otplatu dugova, i privatnog vlasnika koji ima računicu da će rasti promet zbog rasta gospodarske aktivnosti. Za sustav vinjeta zemlja bi trebala imati 12 milijuna stanovnika da bi se cijelu godinu odvijao promet, kazao je.

Za slučaj bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, koji je nedavno razriješen dužnosti, rekao je da su dva tjedna bili taoci tog stanja, ali da im je trebalo pet minuta da donesu odluku.

Govoreći o bivšim agentima Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, kazao je da je jedan sud primjenio zakon, a drugi nije. “Imam li pravo to reći”, upitao je premijer i dodao kako sada ima ne samo pravo, nego i obavezu.

Nadam se da je javnost svjesna kako nema ničega opipljivog radi čega bi nas mogli napadati. Za mene bivši udbaš ne znači ništa posebno. Svi koji su provodili zločine za mene su loši ljudi. Oni koji mjenjaju stavove poput čelnika najveće oporbene stranke za mene nemaju nikakav moralni standing, kazao je.

Komentirajući stanje u SDP-u Milanović je kazao da u toj stranci nema sukoba, dok je za odnos s predsjednikom zagrebačkog SDP-a Davorom Bernardićem rekao – “ne volim populiste, mo’š me ubit”.

jutarnji.hr