Published On: Pon, velj 10th, 2014

Nikšić nije ponudio ostavku, građani se razišli, ali sutra nastavljaju protest

Ovo je peti dan zaredom kako se u centru Sarajeva organiziraju demonstracije . Točno u podne počelo je okupljanje građana ispred zgrade Predsjedništva BiH , a preko puta Predsjedništva okupilo više stotina ljudi koji su mirno stajali i izražavali svoje nezadovoljstvo držeći transparente i papire s dijelovima teksta UN – ove Konvencije o ljudskim pravima .

Nakon cjelodnevnog prosvjeda , prosvjednici su se razišli oko 20:30 sati iako njihov osnovni zahtjev nije ispunjen , a to je smjena premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i Vlade FBiH .

Nakon što je u 19:00 sati istekao rok za podnošenje ostavke , oni su poručili da tu nije kraj i da će sutra ponovno biti na istom mjestu .

Predstavnik neformalne grupe građane rekao je našem novinaru na terenu da se prosvjedi nastavljaju sutra , ali i svaki naredni dan sve dok Nikšić ne podnese ostavku .

” Narod je nezadovoljan . Okupit ćemo se sutra oko podne na istom mjestu s istim zahtjevom . Sve dok Nikšić ne podnese ostavku , svakog dana ćemo se okupljati ” , rekao je on .

Prosvjednici su satima držali u blokadi raskrsnicu kod Higijenskog zavoda , te raskrsnicu na Skenderiji . Saobraćaj je sve vrijeme bio obustavljen , a većih incidenata nije bilo .

Među okupljenima danas su se mogli vidjeti studenti , srednjoškolci , majke s invalidnom djecom , umirovljenici , nekoliko bivših radnika Hidrogradnje i brojni drugi građani . Kao i prethodnih dana , okupili su se ispred Predsjedništva BiH , a oko 13:40 sati krenuli prema zgradi Vlade FBiH , gdje je potom blokiran promet u Alipašinoj ulici .

Prosvjednici su pred ovom institucijom uzvikivali : ” Hoćemo imena milijardera ” , ” Inzko , ili radi ili idi kući ” , ” Pljačkali ste 20 godina . Dosta je ! ” …

Rekli da će građani formirati Odbor za krizne situacije i od svih prijelaznih vlada zahtijevati da ga prihvate i uključe u svoj ​​rad kako ne bi bilo malverzacija . Oko 14:30 sati su krenuli prema Skenderiji , gdje su blokirali promet , a jedna grupa se uputila preko mosta , kako bi i tamo blokirali promet .

Predstavnici prosvjednika koji su bili na pregovorima s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i ministrima u Vladi Federacije BiH završeni su i kako je u izjavi za medije kazala predstavnica neformalne grupe građana Amra Dulić jedan od zaključaka je da treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine da bi se mogli organizirati prijevremeni izbori .

Prema ovim zaključcima ujutro će biti poslan prijedlog za izmjene Izbornog zakona po hitnom postupku , a radi organiziranja prijevremenih izbora .

Također je zaključeno da treba sačiniti popis poduzeća za koja se sumnja da su nelegalno privatizirana te u vezi s tim pokrenuti inicijativu prema pravosudnim organima .

Federalni premijer je rekao je da bi ” bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može netko s ulice doći i preuzme vlast ” . On je naglasio da to mora biti urađeno u institucijama sustava , te da treba što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje izvanrednih izbora .

Nikšić je najavio da će prijedlog izmjena izbornog zakona biti ujutro upućen u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH . Ukoliko izmjene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku , Nikšić je mišljenja da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko trebalo nametnuti te izmjene . On je dodao da Vlada FBiH već radi na rješavanju brojnih problema kojima bi bili riješeni zahtjevi demonstranata , ali da za mnoge stvari koje prosvjednici traže , Vlada nije ni nadležna ni odgovorna .

Predsjednik FBiH Živko Budimir , nakon sastanka s predstavnicima prosvjednika u zgradi Vlade FBiH , kazao je kako će se pregovori s demonstrantima nastaviti kako bi se dogovorilo ” ono što narod traži ” .

” Spremni smo otići s vlasti , ali i da se utvrde načini kako će se izabrati nova vlast ” , rekao je Budimir .

Tijekom blokade prometa u Alipašinoj ulici vozač jednog motornog vozila pokušao se probiti kroz masu , te nanio ozljede sudioniku protesta . Prosvjednici s mjesta događaja kažu da je ovaj automobil vozio Dževad Topić Topa . Povrijeđenog mladića odvezla je ekipa Hitne pomoći .


uskrs ephzhb