Subota, 15 lipnja, 2024

Omersoftić: Mešetari od štediša Ljubljanske banke traže novac i daju lažna obećanja

Must Read

bigger (4)Predsjednica Udruge za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić na Skupštini ove udruge danas u Sarajevu upozorila je štediše da su se ponovo pojavili mešetari, koji od štediša Ljubljanske banke traže novac i daju lažna obećanja da će im osigurati kod Europskog suda naplatu potraživanja.

Na Skupštini Udruge među ostalim raspravljalo se o deviznoj štednji kod Ljubljanske banke d.d. Ljubljana, Invastbanke i JIK Banke Beograd.

„Štediše trebaju znati da se postupak za štediše Ljubljanske banke i Investbanke približava kraju u Strasbourgu i očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti pilot presudu Europskog suda, da će biti glavna rasprava, što znači da će biti riješeno pitanje tko će i kako vratiti deviznu štednju onim štedišama koji je imaju u bankama u Sloveniji i Srbiji“, izjavila je Omersoftić.

Prema njenim riječima, Udruga je dobilla dvije presude u Sloveniji gdje je sud u Ljubljani dosudio da Ljubljanska banka mora vratiti štednju članici te udruge i drugostupanjski sud je tu presudu potvrdio. „Međutim, Slovenija je zakonom imovinu Ljubljanske banke, uključujući novac štediša iz BiH, prenijela u Novu Ljubljansku banku tako da mi i kad imamo presudu ne možemo naplatiti jer Ljubljanska banka nema ništa“, dodala je Omersoftić.

Prema tome, kako je napomenula, veoma je bitno da se u Strasbourgu donese odluka tko će vraćati deviznu štednju. Udruga je presude u kojima je sudska vlast utvrdila da je obaveza na Ljubljanskoj banci dostavilo u Strasbourg.

„Također, pokazalo se točnim ono na šta smo ranije upozoravali, a to je da štediše, koje nisu po nalogu Europskog suda za ljudska prava u presudi Suljagić verificirali štednju tijekom 2010. godine, mogu imati problema“, kazala je Omersoftić dodajući da su najvećem broju štediša koji su slijedili upute Udruge, izdane obveznice.

Na skupštini je bilo govora i o realizaciji naplate po izdanim obveznicama, kao i o tekućoj verifikaciji štednje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -