Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Vučić Oluju prozvao najtužnijim danom za Srbe, Pusić mu odgovorila: Srbi se vraćaju jer im je u Hrvatskoj bolji život i osjećaju se dobrodošlo

Must Read

OLUJU PODRŽAVA SVAKA NORMALNA POLITIKA

 Hrvatska planira ove godine veliku proslavu godišnjice akcije “Oluja”, a za Srbiju i Republiku Srpsku taj dan je dan žalosti i najtužniji dan u srbijanskoj povijesti, izjavio je u petak u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

“Oni (Hrvati) planiraju veliku proslavu, a za nas je to od ove godine pa zauvijek dan žalosti, koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sjednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srbijanskoj povijesti”, rekao je Vučić .

Obilježit će Dan sjećanja na stradale u Oluji

Srbijanski premijer je podsjetio da su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici prošlog petka u Beogradu odlučile da se ubuduće 5. kolovoza obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Srbijanski premijer i predsjednik RS-a najavili kako će RS i Srbija zajednički obilježiti godišnjicu akcije “Oluja” paljenjem svijeća na graničnom prijelazu Raća.

Komentirajući činjenicu da pojedini strani predstavnici izjavljuju da neće doći na mimohod koja se u povodugodišnjice Oluje planira u Zagrebu, Vučić je kazao da bi takav poziv u Srbiji doživjeli kao uvredu jer smatraju “da tog dana nema što da se slavi” dodajući da je to “najtužniji dan za Srbe”.

Pusić: Ne razumijem Vučića, Hrvatska slavu oslobađanje od okupacije, a ne nečije tragedije

Hrvatska na obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluje slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, rekla je u petak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Regije Irački Kurdistan Mustafom Falahom Bekirom.

“Hrvatska slavi svoje oslobađanje od tuđe okupacije i u tome očekuje ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike, jer ne vidim koja bi politika mogla tvrditi da je dan tuge onaj dan u kojem se neka zemlja oslobodila strane okupacije i činjenice da je bila razlomljena na pola”, rekla je Pusić u odgovoru na pitanje novinara TV postaje N1 da prokomentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je za Srbiju obljetnica Oluje najtužniji dan u povijesti te da će zbog stradanja Srba paliti svijeće na graničnom prijelazu Rača s BiH.

“Ne razumijem njegovu izjavu jer smatram prirodnim da svaka zemlja, pa i Hrvatska, slavi obljetnicu teritorijalnog ujedinjenja zemlje, koja je prije toga bila pod okupacijom takozvane Jugoslavenske narodne armije, koja se u međuvremenu bila pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića, i paravojnih postrojbi. To je ono što mi slavimo. Ne slavimo tragedije koje su proživjeli pojedinci, kojih, nažalost ima u svim ratovima i zato je jako važno ne započinjati ratove, jer kad se rat započne, strada puno ljudi”, istaknula je.

Ministrica je naglasila kako je tijekom rata stradalo mnogo ljudi u Hrvatskoj, hrvatskih građana i Hrvata. “Brojni hrvatski građani srpske nacionalnosti koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske sad se, na sreću, vraćaju svojevoljno jer procjenjuju da im je tu bolji život i dobrodošli su, jer je to njihova zemlja”, kazala je.

Također je izrazila stajalište da je dosta zloporabe ratova iz 90-ih za pokušaje političke promidžbe danas, ustvrdivši da bi “svi trebali biti u stanju okrenuti se onome što nas čeka sutra”.

“Ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose u regiji i normalizaciju odnosa između zemalja i mislim da na neki način unazađuje odnose koje smo već uspjeli razviti”, naglasila je ministrica.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -