Published On: Pet, stu 9th, 2012

Okrenula se Naša stranka

SARAJEVO – Predstavnici Naše stranke, Saveza za bolju budućnost i Socijaldemokratske partije BiH postigli su suglasnost o okvirnom sporazumu za uspostavljanje zakonodavne vlasti i djelovanju NS, SBB-a i SDP-a u gradskom vijeću Grada Sarajeva i općinskim vijećima s područja grada Sarajeva.

Kako je objavila Fena, ovaj sporazum uključuje kako osnovna programska načela i prioritete djelovanja klubova vijećnika u Gradskom vijeću i općinskim vijećima, tako i dogovor o uspostavljanju većine i izboru rukovodstva gradskog vijeća i općinskih vijeća i izboru gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva.

Ovlašteni predstavnici su još jednom potcrtali da će prilikom izbora čelnih ljudi u gradu Sarajevu pored poštivanja ustavom i statutom propisanih obaveza posebnu pažnju posvetiti izboru gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva.

Na sarajevskim portalima pojavila se kritika ovakvog poteza Naše stranke, koja je ranije iskazivala protivljenje politikama koje se vode u BiH, a posebno sporazuu SDP-a s Dodikovim SNSD-om.

Tako je, nakon dogovora Dodik i Lagumdžije, iz stranke poručeno kako bi zbog sporazuma ”štete po ustavno uređenje, izborni zakon BiH, podjelu nadležnosti između države i entiteta, te imovinu i finansijska sredstva BiH, mogle biti nepopravljive”.

I na izvanrednoj sjednici predsjedništva Naše stranke na kojoj se raspravljalo o sporazumu SDP-SNSD, usvojen je stav da je predstavljanje sporazuma kao čina koji će blagotvorno i spasonosno djelovati na političku situaciju u zemlji obična igra riječima i nema utemeljenje u činjenicama.

Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke ustvrdio je da je „sporazum između SDP-a i SNSD-a neuspio pokušaj amortizacije nedavnih političkih gubitaka koje su ove dvije stranke pretrpile, ali se njegov značaj ne iscrpljuje u tome. On je ujedno i pokušaj da se zamaskiraju bitne, dalekosežne i opasne promjene koje se planiraju na štetu institucija države Bosne i Hercegovine.“

bitno.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare