Published On: Pon, lis 19th, 2020

Oko 90 učenika i 20 nastavnika u HNŽ-u pozitivno na koronavirus

Oko devedeset učenika i dvadeset nastavnika osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, trenutno je pozitivno na koronavirus.

Potvrđeno je to za Radio Slobodna Europa iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ.

Sukladno njihovom zdravstvenom stanju, oni prate nastavu na daljinu, ako je to tehnički moguće, kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ, govoreći o zaraženim učenicima.

Imamo i dvadesetak učitelja, profesora, “izvan stroja”, koji su također COVID-pozitivni, ali kako su nam kazali iz Ministarstva prosvjete, nastavni proces se i dalje odvija, tvrdi Pavlović.

Osnovna škola u naselju Drežnica, dvadesetak kilometara sjeverno od Mostara, jutros je zatvorena, potvrđeno je iz Javne ustanove Dom zdravlja Stari grad Mostar, koja pokriva područje od oko 40 tisuća stanovnika.

Tu imamo dva prosvjetna radnika pozitivna, međutim, imamo pet primarnih kontakata iz te škole, zbog toga je tu složena situacija, kazao je Kamil Frko, koordinator za COVID-19 u JU Dom zdravlja Stari grad Mostar.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ nisu mogli govoriti o ovom slučaju, uz riječi kako su za to nadležne zdravstvene vlasti.

U školama se poštuju epidemiološke mjere. Zdravstvene ustanove su nadležne za zdravstveno stanje, koje upravljaju situacijom, te predlažu daljnje korake za škole u slučajevima pojave zaraze, odgovorili su kratko iz tog Ministarstva.

Škola u Drežnici je, kako se doznaje, zatvorena danas, dok se ne obavi epidemiološki pregled. Nakon toga će nadležne službe donijeti odluku o daljnjim mjerama. Direktorica OŠ Drežnica Fatima Lalić nije željela davati izjave novinarima.

Inače, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ u ponedjeljak je priopćio da je tijekom vikenda šest osoba preminulo od posljedica zaraze u COVID-bolnici u Mostaru. U istom razdoblju, tijekom petka, subote i nedjelje, u ovoj županiji su registrirane 204 novozaražene osobe.

Zdravstvene institucije upozoravaju da je zadnjih tjedana došlo do naglog skoka broja zaraženih na koronavirus.

Dovoljno govori podatak da smo u prvih šest mjeseci epidemije imali 200 zaraženih na SARS-CoV-2 virus, da u zadnjih 14 dana, nažalost, s jučerašnjim pacijentima koje smo testirali, ukupan broj je 219 pozitivnih pacijenata na SARS-CoV-2 na području koje pokriva Dom zdravlja Stari grad, ističe Kamil Frko.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>