Published On: Pon, lis 19th, 2020

POČELO ROČIŠTE U AFERI “RESPIRATORI” Ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić se nisu pojavili na sudu, ali jeste Asim Sarajlić

Počelo je ročište u predmetu Fadil Novalić i drugi koji su osumnjičeni u aferi “Respiratori”. Niko od osumnjičenih i njihovih odvjetnika nije došao na ročište.

Kao svjedok se pojavio Asim Sarajlić, izaslanik u Domu naroda PSBiH. U cilju zaštite svjedoka novinari su isključeni s praćenja ročišta, a za to je zahtjev podnio pravni savjetnik Asima Sarajlića, Nermin Mulalić.

Avaz neslužbeno doznaje da je Tužiteljstvo BiH zatražilo da se svjedok Sarajlić kazni, a razlog su izjave koje je davao nakon što je ispitan u Tužiteljstvu BiH u okviru predmeta “Respiratori”.

Podsjećamo, Sud BiH odlučio je da će se premijer FBiH Fadil Novalić braniti sa slobode. Za suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića vrijedi ista odluka.

Svi oni imaju mjere zabrane od početka šestog mjeseca, ali su i one ukinute. Novalić, Solak i Hodžić se sumnjiče za nelegalnu nabavu 100 respiratora iz Kine. Tom nabavom potrošeno je 10,5 milijuna KM iz proračuna.