Utorak, 21 svibnja, 2024

OTRIJEŽNJENJE AMERIČKE POLITIKE U BIH: Federacija se transformira u dva velekantona

Must Read

Nakon godina lutanja u politici BIH rađa se nova  inicijativa američke administracije. Nakon skoro dva desetljeća od formalnog uspostavljanja Federacije BiH trebalo bi uslijediti njena rekonstrukcija, a u pogledu racionalnosti predlaže se smanjivanje broja županija, s deset na tri do pet.

Proces će se odvijati u 2013. godini između dvije etape izbora. Iako zapadne diplomate navode kako ne postoje konkretni prijedlozi autora ove inicijative, Večernji list saznaje da postoji okvir koji je za sada vodilja.

Prvi cilj rekonstrukcije je da se osigura jeftinija država, drugi cilj je da se Hrvati osjećaju ravnopravnijim nego što su to objektivno danas, a treći cilj je da se na izvjestan način Bošnjacima potvrdi dominantan utjecaj.

Prema najavama trebala bi se ojačati uloga entitetskih institucija, parlamenta i vlade, te je moguće i povećanje broja resora za koje su nadležne entitetske vlasti. Prema navodima zapadnih diplomata, do sada su obavljeni razgovori s većinom političkih predstavnika u BiH od kojih je zatraženo da istaknu svoje stavove oko mogućih gledanja na buduća rješenja.

kantoniZamišljeno je da se pripreme koje bi donijele promjene granica unutar Federacije odvijaju u tri faze, tvrde zapadne diplomate. Nakon što se obave razgovori s političkim strankama, uslijedilo bi isticanje načelnih prijedloga i javna rasprava, te na kraju izravni politički pregovori između najvažnijih hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka.

Zastupnica Europskog parlamenta i članica Povjerenstva za jugoistočnu Europu Doris Pack od ranije je zagovarala promjenu broja županija u Federaciji BiH. “Previše općina, deset županija, sve u svemu oko 160 ministara i njihovog osoblja. Zamislite koliki je to trošak za jedan tako maleni entitet”, navela je Pack.

Između redova  tumačeno, rješenje koje će američki diplomati pokušati progurati u Federaciji srednje je rješenje koje proizilazi iz maksimalističkih hrvatskih i bošnjačkih zahtjeva u Federaciji. Bošnjačkim liderima neće biti dopuštena unitarizacija Federacije na koju se često pozivaju koristeći zaključke i Venecijanske komisije, no pristat će se na okrupnjavanje kantonalne razine, Hrvatima pak neće biti udovoljeno oko legitimnih zahtjeva za trećim entitetom ali će unutar Federacije ostvariti pravo na velekanton s diskontinuitetom teritorija, koji će biti jedan od dva ili tri federalna kantona.

Tim rješenjem obe strane iz par pozicije izišle bi kao pobjednici. Bošnjačke elite svojim glasačim mogle bi tumačiti kako su zauvijek rješile hrvatski iredentizam dok bi hrvatski lideri mogli kazati kako su institucionalno na duže vrijeme rješili problem majorizacije u Federaciji.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -