Srijeda, 29 svibnja, 2024

OHR poručio Tihiću i SDA: Blokada institucija BiH je pogrešan korak

Must Read

Najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će nedolaskom na sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, koja je zakazana za 19. srpanj, blokirati rad ove državne institucije i za domaću javnost kao i za međunarodnu zajednicu korak je u pogrešnom pravcu, što bi u konačnici moglo imati pogubne posljedice po BiH i njene građane, piše Dnevni avaz.

Veliki izazovi

Kako bi onemogućili smjene svojih ministara, iz SDA najavljuju da će pribjeći antiustavnoj i antidejtonskoj blokadi Doma naroda. Predsjednik ove stranke Sulejman Tihić jučer je ponovo izjavio da će nedolaskom delegata iz SDA na sjednicu blokirati rad Doma naroda i spriječiti smjenu ministara i njihovih zamjenika iz SDA.

Na naš upit kako komentiraju prijetnje SDA da će blokirati rad Doma naroda, glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić kazao nam je da visoki predstavnik i međunarodna zajednica u cjelini očekuju od svih političkih stranaka da poštuju demokratske institucije BiH i da osiguraju da one rade i donose odluke.

– Pred ovom zemljom nalaze se veliki izazovi i velike mogućnosti i njene institucije trebaju značajno ubrzati rad da bi ih prevazišle, kako bi BiH približile EU i NATO-u te osigurale prosperitet i jasno upravljanje kakvo građani zahtijevaju. Sve aktivnosti političkih stranaka koje bi paralizirale institucije BiH smatrali bismo nekonstruktivnim i značajnim korakom u pogrešnom pravcu – kazao je Subašić.

S druge strane, delegat u Domu naroda Mehmed Bradarić uvjeren je da će bošnjački delegati iz reda SDA prisustvovati sjednici Doma naroda na kojoj će biti odlučivano o smjeni ministara. Prema njegovim riječima, nedolaskom na sjednicu delegati iz SDA djelovali bi neustavno i time otvorili vrata svim drugim političkim partijama i njihovim delegatima da se ponašaju na isti način.

– Vjerujem da će predstavnici SDA biti u Domu naroda i djelovati ustavno – rekao je Bradarić.

Potvrđivanje odluke

Dom naroda u četvrtak bi se trebao izjasniti o potvrđivanju odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića. Odluku je nedavno potvrdio Predstavnički dom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -