Pokreće se postupak za smjenu Budimira

Nelegalni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uskoro će, saznaje “Oslobođenje”, Ustavnom sudu FBiH podnijeti zahtjev za donošenje privremene mjere koja bi zaustavila reviziju boračke populacije i to sve dok isti sud, također po zahtjevu predsjednika FBiH, ne odluči o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o reviziji boračke populacije.

Pretpostavka je, na ovaj se način Budimir odlučio zbog činjenice da se i nakon njegove odluke o raspuštanju Tima za koordinaciju revizorskih timova, kontrola boračke populacije nastavlja kao da se ništa nije desilo.

“Oslobođenje” podsjeća da Budimir od Ustavnog suda FBiH tražio ocjenu ustavnosti jednog člana Zakona o reviziji, koji dovodi u diskriminirajuću poziciju pripadnike Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u odnosu na pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova.

Prije svega u neravnopravnu poziciju dovodi određene kategorije koje podliježu reviziji za razliku od drugih koje su po drugim zakonima otišli u mirovinu kao bivši pripadnici Armije BiH ili HVO-a.

Revizija njihovih prava neće biti izvršena jer nisu predviđene tim zakonom.

– Zakon o reviziji nedorečen je ostavlja mogućnosti različite interpretacije, omogućava različite kriterije u provođenju same revizije, objasnio je Budimir, zbog čega smatra da je potrebno hitno izvršiti izmjene i dopune zakona i napraviti novi, kvalitetniji.

Nema propisanog roka u kojem bi Ustavni sud trebao odgovoriti na Budimirov zahtjev.

On očekuje da će Ustavni sud vrlo brzo razmatrati ovaj zahtjev i donijeti odluku o tome da li je zakon o reviziji braniteljskih prava usklađen sa Ustavom FBiH, odnosno da li ovakav kakav je sada dalje može biti implementiran. (Dnevnik.ba)