OHR JE VEĆ URADIO DOSTA KAOSA U BIH I BEZ KORONE: Dodik protiv “pomoći” OHR-a u ovoj epidemijskoj krizi

Jedini legitimni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (predstavlja većinsku volju srpskog naroda i RS-a, Komšić ne predstavlja nikoga, Džaferović predstavlja radikalnu bošnjačku manjinu i suborce te simparizere nekih od napadača na WTC )  rekao je danas da će se u Republici Srpskoj (RS) najvjerojatnije donijeti odluka da u vrijeme uskršnjih praznika bude uveden policijski sat koji će trajati od petka ujutro, 17. travnja, do subote ujutro, 18. travnja kako ne bi buknula zaraza koronavirusom.

Naveo je da će u subotu od 06 do 15 sati biti dozvoljena mogućnost nabavke, a od subote u 15 do ponedjeljka ujutro, 20. travnja, ponovo biti policijski sat, prenosi Fena.

Dodik je kazao da će i u vrijeme prvomajskih praznika biti pooštrene mjere kako ne bi došlo do erupcije zaraze virusom korona, te da će ukoliko taj period prođe bez problema razmotriti značajno ublažavanje dosadašnjih mjera.

On je naveo da su dosadašnje mjere produžene do 27. travnja, jer je Vaskrs vrijeme kada se može očekivati izražena opasnost od širenja virusa.

– To činimo isključivo da bi bio smanjen socijalni kontakt i da ne bi došlo do toga da sve što smo do sada uradili bude poništeno i da dođe do erupcije zaraze – kazao je on i zamolio građane da imaju razumijevanja za te mjere kako bi, naveo je, svi zajedno prošli kroz dva veoma izazovna perioda – Vaskrs i 1. maj.

Dodik je najavio je da će uz plaću, čija isplata će biti u četvrtak, svim zdravstvenim radnicima, vozačima, spremačicama, koji rade pri zdravstvenim ustanovama biti isplaćena jednokratna pomoć od 1.000 KM.

Novac će dobiti samo oni koji su radili od pojave koronavirusa u RS, a nikako oni koji su koristili bolovanje.

Najavio je da će u četvrtak iz Mađarske u RS biti dostavljena medicinska pomoć.

Dodik je kazao da je protiv pokušaja uplitanja OHR-a u rješavanje situacije u vezi s koronavirusom te da predstavnici RS neće sudjelovati na sastanku koji organizira OHR, te pozvao međunarodnu zajednicu da razmotri ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH.