IZETBEGOVIĆ: Čović je tražio 70 posto za kantone, pa smo se dogovorili na 50-50

To bi bila po meni formula; sada štednja i sav novac okrenuti u borbu protiv korone i preživljavanje. Kroz pola godine, zadužiti se, izvući vlastite pričuve, povući sredstva iz banaka kojima smo zabranili izlazak iz BiH. Sredstva koja će povući gospodarstvu BiH da se vratimo na stanje na kojem smo bili, kazao je danas u razgovoru za “Dan uživo” na sarajevskoj N1 televiziji predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Stiže velika pomoć MMF-a, što je dogovoreno?

“Imali smo sličan aranžman prije šest godina u vrijeme poplava. Dijelilo se 50/50, popola između entiteta. Ovaj put je to nešto povoljnije za FBiH. FBiH će dobiti 62 posto, RS 38 posto pa ćemo po pola postotka dati za Brčko. Unutar FBiH pola će sredstava dati preko Vlade FBiH, pola preko županija koji nose većinu problema. Financiraju se policija, zdravstvo, školstvo.. To bi bilo otprilike to i distribucija će ići prema županijama s obzirom na broj stanovnika. Dvije najmanje, Županija Posavska i Bosansko-podrinjska županija, dogovorili smo se da idemo duplo prema njima. To nisu donacije”, kazao je Izetbegović.

“Predstava za javnost”, prema riječima nekih opozicionara?

“Ne razumijem, kakva predstava za javnost? Tu se svako bori za neki postotak, ja to razumijem. U RS je teško, jako su zaduženi, pogođeni su jako, mjere ih teže pogađaju nego FBiH i dobili su postotak više koji će vratiti . Radi se o zaduženju. Pet sati smo se borili oko tih postotaka, Čović je tražio 70 posto za županije pa smo se dogovorili na 50-50. Imate tu percepciju da kad god se spomenu županije i bilo što je u korist županija da je to odmah dobro za neku hrvatsku stranu, što nije točno. Šest županija je dominantno bošnjačkih, u njima živi 80 posto stanovništva. Mislim da nije vrijeme za prebrojavanje krvnih zrnaca na ovakav način, treba pomoći onima koji su najugroženiji. Bilo da su Srbi, Hrvati, Bošnjaci, firmama koje su ugrožene. Ne smije se dogoditi da netko ima previsoke plaće u ovom vremenu”, smatra Izetbegović i dodaje:

“Treba preživjeti u narednom periodu, a onda naći sredstva koja će se pumpati da se pokrene gospodarstvo. To bi bila po meni formula; sada štednja i sav novac okrenuti u borbu protiv korone i preživljavanje. Kroz pola godine, zadužiti se, izvući vlastite pričuve, povući sredstva iz banaka kojima smo zabranili izlazak iz BiH. Sredstva koja će povući gospodarstvo BiH da se vratimo na stanje na kojem smo bili”.

Prebacivanje loptice, od stranke do stranke?

“Ja ne bih ulazio u prebacivanje loptice. Ja kažem da trebamo pomoći gdje je najteže, npr. Klinički centar u Mostaru, njemu gravitira manje stanovništva prema Tuzli ili Sarajevu. Ja sam za da se njima daje, jer imaju udar. Ja to gledam na takav način, ne bih politiku uvlačio na jedan sebičan način”.

Izetbegović je kazao da je inicirao prijedlog o smanjenom financiranju političkih stranki kako bi se pomoglo borbi protiv korona virusa.

“Utrkuju se s nerealnim obećanjima, a onda kada ih se dirne u taj živac financiranja stranaka onda pokažu pravo lice. Moj prijedlog je da se u narednih devet mjeseci samo 20 posto potroši na stranke, ne više. Da se sve visoke plaće smanje, da se izbaci nervoza koju su stvorili u narodu da netko ne radi ništa nikako i dobije 4-5 tisuća mjesečno, dok neki rudar silazi svaki dan za 1.000 KM mjesečno na ovakvom vremenu. Mislim da se političari trebaju utrkivati u tom smjeru da što više toga što može izazivati i provocirati socijalne nemire, otklone. Da zajedno preživimo naredni period, a onda ćemo poduzeti gospodarstvo i vraćati plaće”./HMS/