Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku Odbora za književnost Kraljevske švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, prenosi Al Jazeera  Balkans. “Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. […]

" />
Published On: Sub, lis 12th, 2019

Oglasio se Nobelov odbor: Nagrada Handkeu ne može biti oduzeta

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku Odbora za književnost Kraljevske švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije poručili su da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta, prenosi Al Jazeera  Balkans.
“Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne spominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stockholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodijeljena“, rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji, na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Nobelova fondacija upravlja financijama i administracijom u vezi s dodjelom Nobelovih nagrada.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po stavovima o događanjima u regiji, odnosno po tome što je negirao genocid počinjen u Srebrenici i pozvao na obranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Handke je u medije dospio početkom 1996. nakon objavljivanja djela “Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili Pravda za Srbiju”.

Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što je, po njegovom mišljenju, općenito prikazivano u medijima.

Britanski The Guardian u travnju 1999. objavio je članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima prema događanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u BiH. U ožujku 2004, zajedno s kanadskim piscem Robertom Dicksonom, potpisao je apel koji poziva na obranu Slobodana Miloševića, a iste godine posjetio ga je u zatvoru u Haagu.

Austrijski književnik u četvrtak je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.