Published On: Sri, stu 12th, 2014

Oglasio se i “mozak” Platforme

bajrovicOglasio se i “mozak” Platforme (1 i 2), Reuf Bajrović, siva eminencija NVO scene (najbrojnije interesne skupine u Sarajevu). Reuf je, između ostalog, predsjednik Instituta za nove demokratije u Washingtonu, konsultant međunarodnim institucijama kao što su International Republican Institute, National Democratic Institute, Friedrich Ebert Stiftung itd… itd…

Uglavnom, Reufova taktika je uvjeriti Amerikance da su u BiH jedino Bošnjaci (Bosanci) za njih, dok su Srbi i Hrvati na strani Rusa i Putina …

Reuf naglašava (a prenosi FENA) da je najmanji zajednički sadržilac koalicije DF-SDA-SZP umanjivanje uticaja Milorada Dodika, odnosno ruskog predsjednika Vladimira Putina u BiH, jer je ključna tačka koalicionog sporazuma ona o vojnoj imovini.

– Upisivanjem vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH dolazi do najvećeg napretka na evroatlantskom putu u zadnjih deset godina. S obzirom na to da se rađa novi svjetski poredak u kojem su odnosi Rusije i njenih satelita i zemalja Zapada slični onima iz vremena hladnog rata, izuzetno je bitno da BiH izbjegne da bude neutralni teren na kojem će se te sile sukobljavati – kaže Bajrović.

Ulaskom u MAP, smatra on, BiH ulogu “Ukrajine Balkana” prepušta vjerovatno Makedoniji, a možda i Srbiji. U zadnjih sto godina je svjetski poredak tri puta mijenjan i sva tri puta je u BiH bilo krvi do koljena, zato članstvo u NATO-u više znači za BiH nego za bilo koju drugu zemlju bivše Jugoslavije, jer daje mogućnost našoj zemlji da izbjegne da opet plaća fakture sukoba velikih interesa.
 

Ako Čović neće s nama to znači da je za Putina

– Sada je sve do Dragana Čovića i Zagreba. Dobili su i više nego što su tražili 2011. i ne znam kako mogu članovima i aktivistima HDZ-a objasniti eventualni ostanak van vlasti i svrstavanje na stranu Putinovih saveznika u BiH koji sistematski zaustavljaju bilo kakav napredak ka EU i NATO punih devet godina. Nažalost, moguće je da Čović svjestno staje na stranu Putina jer misli da će tako ostvariti neke od ratnih ciljeva koji su davno trebali biti zaboravljeni – rekao je on.

Za razliku od sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH s kraja 2011. godine, naglasio je, ovo nije puka podjela fotelja jer na samom početku se prave ozbiljni koraci ka evroatlantskoj porodici naroda.

– Čini mi se da će se ovom sporazumu zbog toga pridružiti i SBB, a da će ga SDP podržati bez obzira na sva interna previranja u toj stranci koja će se, nadam se, brzo završiti – kaže Bajrović.

Upozorava da svi “koji će ići da ovo sada razvaljuju” trebaju imati na umu da je alternativa predvorju NATO-a i statusu zemlje kandidata za EU nastavak agonije i destrukcije pod palicom Milorada Dodika.

– Ako neko odluči da mu je ego važniji od interesa države, onda će se suočiti i s negativnom reakcijom međunarodne zajednice koja je nakon izbora konačno počela obraćati pažnju na BiH i sigurno će podržati najbrže formiranje vlasti u istoriji nezavisne BiH. Konačno je došlo do sinergije na relaciji Berlin-London kad se tiče uloge međunarodne zajednice u BiH. Također, Vašington će uraditi sve da dogovor o vojnoj imovini bude proveden jer ovoj administraciji treba dobra vijest iz BiH uoči dvadesete godišnjice Srebrenice i Dejtona – zaključio je Bajrović.

FENA

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare