Published On: Ned, ruj 26th, 2021

ODVJETNIK BALIJAGIĆ: Osmica zna tko su ubojice sarajevskih policajaca, a ubijeni su jer su previše znali

Odvjetnik Faruk Balijagić u razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrio je niz „zapaljivih“ informacija, koje bi zasigurno, ako ih nadležni provjere, mogle dovesti do rasvjetljavanja brojnih ubojstava i misterija koje godinama tište bh. društvo.

Balijagić se trenutno nalazi u Opatiji. Što se tiče određenih krugova u bh. pravosuđu, on je bjegunac od pravde, ali za druge je ipak možda dragocjen svjedok i link koji može dovesti do bitnih činjenica koje bi mogle konačno otkriti tko je i zašto likvidirao sarajevske policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Nedavno je za Avaz otkrio da su njegova dvojica klijenata s Pala bila spremna otkriti detalje ubojstva sarajevskih plavaca, a njihov uvjet bio je da im Balijagić bude jamac sigurnosti i pravni zastupnik.

Balijagićevo jamstvo je odbijeno i njegov dolazak u BiH, barem za sada, nije moguć.

– Pomno pratim što se događa u BiH. Preslušao sam razgovor između glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i šefa tajne policije Osmana Mehmedagića. On tu kaže da je „dao na raspolaganje kompletnu OSA-u Dalidi Burzić, sve dok nije saznao da ona reketira gospodarstvenike“ koje agenti službe tipuju. U to vrijeme ja sam znao da Osmica i Burzić spremaju predmet protiv mene. Znao sam, također, da su izabrali najcrnji kriminalni milje da bi u tome uspjeli. To je išlo preko narkodilera Nebojše Glavaša, koji je bio klijent mog ureda i Eldana Žigovića, koji je, također, bio moj klijent. Riječ je o višestrukim povratnicima, osobama koje su bile na udaru zakona – tvrdi Balijagić.

Žigović je, kako je naveo, osim za trgovinu drogom, odgovarao i za napad na policajca.

Osmičine pripreme

– Njih je Mehmedagić pripremio. Morao ih je dovesti u moju blizinu i potom iskoristiti da kažu kako smo moj sin Ado i ja njih poticali na ubojstvo Adnana Maglića, kojeg ja nisam ni poznavao. Ni nakon mog izlaska iz BiH te dolaska u Hrvatsku, Mehmedagić i Burzić me nisu pustili na miru. Tako se u bh. medijima pojavio snimak OSA-e, gdje sam fotografiran na plaži, blizu mog stana, a onda se pojavio Avdo Avdić s kamermanom – pojašnjava Balijagić.

U nastavku je otkrio da ga je Avdić želio intervjuirati.

– On se predstavio kao američki novinar. Kazao je da dolazi, prema preporuci Američke veleposlanstva u Sarajevu, da uradi intervju sa mnom. Zamolio je da na taj intervju dovedem i Lejlu Fazlagić, bivšu sutkinju Općinskog suda Sarajevo. U riječkoj džamiji snimali smo nekoliko sati. Sve vrijeme, dok je snimao intervju, Avdić je bio na vezi s Rankom Debevcem, predsjednikom Suda BiH. Ne znam iz kojih razloga su se čuli, ali je od njega tražio određene upute. Taj intervju, zbog kojeg sam izgubio četiri sata, nikada nije objavljen. Naprotiv, našao se u rukama Osmice i Dalide Burzić. Kako to znam? Pa Burzić je uništila, zajedno s Osmicom, sve predmete ratnih zločina koje je posjedovalo Sarajevsko tužiteljstvo. Fizički ih je uništila da bi imala prolaz na RTRS. To je bio jedan od razloga – da se unište predmeti u vezi s ratnim zločinima koji su počinjeni u opkoljenom Sarajevu da bi se skinuo jedan moj intervju s RTRS – tvrdi Balijagić.

Odbijeno jamstvo

Nakon pet godina boravka u Opatiji, podnio je, kako tvrdi, zahtjev da zamjeni mjeru pritvora jamstvom.

– Sarajevsko tužiteljstvo dalo je suglasnost da se ja vratim. Međutim, nije dala sutkinja Sanela Rondić, zato što je znala, iz izvora bliskih Burzić, odnosno Osmici, da su se dvojica mojih klijenata javila da svjedoče o ubojstvu sarajevskih policajaca. Tu istragu vodi Admir Šalaka, inspektor. On je vodio i predmet ubijenog Nermina Abaza. Zna gdje su izvršitelji, a neće ih prijaviti Tužiteljstvu. On je montirao i predmet za rahmetli Dženana Memića. Nikada nije dao da se otkrije ubojica Adnana Salčina. Sada sve dokaze koje ima glavna sarajevska tužiteljica Sabina Sarajlija, a koji je dovode blizu ubojica može uništiti prema nalogu Osmice, s kojim je nerazdvojan. On u paru radi s Osmicinim rođakom, a prema nalogu OSA-e. Neće da otkriju ubojice policajaca, jer to nije u interesu tajne/političke policije, koja je u startu istragu okrenula u krivom smjeru – navodi Balijagić.

On kategorički tvrdi da Osmica zna tko su ubojice sarajevskih policajaca.

– On sigurno zna tko su ubojice. Tu nema dvojbe. U startu je MUP KS krenuo u krivom smjeru. OSA je ubacila svog inspektora, koji im služi kao čovjek koji uništava dokaze i koji opstruira istrage. Tajnoj policiji je u interesu da sakrije tijetijek kom droge. Policajci su znali neke stvari u vezi s narkoticima. Vjerojatno su se glavni narkobosovi u Sarajevu prepali da oni to ne otkriju i zbog toga su nevini policajci izgubili živote – zaključuje Balijagić.

Prvi koji je tužio OSA-u i dobio presudu

Balijagić je možda i jedina osoba u BiH koja je dobila tužbu protiv OSA-e.

– Tužio sam ih zbog afere „Državni udar“. Tada ih nije smio tužiti ni Zlatko Lagumdžija niti bilo tko od aktera prisluškivanja. Jedini sam ja tužio zato što su me agenti OSA-e prisluškivali i dali to listu „Ljiljan“, koji ih je objavljivao. Taj tužbeni zahtjev je u prvoj instanci sudio upravo Halil Lagumdžija. Usprkos čvrstim dokazima, presudio je u korist OSA-e, da bi njegova presuda bila ukinuta i ja sam dobio pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da mi je nanesena šteta te mi je OSA isplatila novčani iznos od 15.000 KM. Mehmedagić je osobno potpisao da mi se isplati taj iznos – kaže Balijagić.

Samo pukom srećom izbjegao smrt

Kaže da je njegova likvidacija pokušana pet mjeseci prije uhićenja, kada je aktivirana eksplozivna naprava te je samo pukom srećom izbjegao smrt.

– U ovom istom predmetu je i moj sin Ado, koji je prvostupanjski oslobođen. Sudac Igor Todorović vidio je da je riječ o namještaljci i dvojici nepouzdanih svjedoka koje je OSA izabrala. Dok se mom sinu sudilo, stalno su mi dolazili glasovi iz Sarajeva da se nađem s visokim policijskim dužnosnicima koji su mi tražili 10.000 eura da mi sina ne bi zlostavljali tijekom suđenja – kaže Balijagić.

Tajne dosjea „Juda“

On navodi da njegove nevolje s tajnom policijom počinju ratne 1994. godine, poslije jednog sastanka s Alijom Izetbegovićem, predsjednikom Predsjedništva BiH.

– Protiv mene je formiran dosje kodnog naziva „Juda“. Razlog je zato što sam rahmetli Izetbegoviću iznio detaljne podatke o tome koliko se novca krade od donacija za BiH. To sam znao jer sam bio u prilici da se tijekom rata susretnem s poznatim Hasanom el-Fatihom, koji je držao TVRA, humanitarnu organizaciju u Beču. Ona je bila namjenski organizirana za prikupljanje pomoći od islamskog svijeta za narode BiH. Još od vremena kada sam obavio razgovor s Izetbegovićem, na listi sam tajne policije kao državni neprijatelj. To je nastavljeno i spregom Burzić i Mehmedagića. Njihov interes je da se izopćim iz BiH ili da se fizički uklonim – navodi Balijagić./HMS/

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Danilo.V
Danilo.V
10 mjeseci prije

Dobro si ti proso..
Vidis..Emir Suljagic..direktor Potoćara.ba
Vratio se sretno iz Frankfurta…iso da isprati i utovari Fahru na Lastin Autobus..
Obeco mu..Fahri…da ce ga smeatiti u 2552-gi prazan nisan u Potoćarima .ba i nove daske .ba.
I da ce ga licno upisati u knjigu gehnocida.ba
ko i svog babu koji je hlipso 2011 u Vitezu
Usput je povezo Bilala do Incka u Klagenfurtu.
Inace za tvoju info..Pojas za Fahru je sje.o KravaZovic..čačko ga na putu od Viteza do Zagreba..i pokvario..
Dobro si ti prosao.ba.

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  Danilo.V
10 mjeseci prije

Ha ha ha… Dobar si.

APZB-Babin
APZB-Babin
10 mjeseci prije

Znaju oni isto tako dobro tko je ubijao zatocenike po logorima 5.korpusa tako zvane Armije BiH,tko je naredjivao(postoje i video zapisi) osobno da se likvidiraju zarobljenici Narodne Obrane Zapadna Bosna i civili.Znaju oni isto dobro tko je na mucki nacin likvidirao Generala HVO Vladu Santica u hotelu Sedra kod Bihaca za 8.mart samo zato jer je otvoreno digao glas protiv terorista SDA tog kraja i dao otvorenu podrsku Fikretu Abdicu i APZB.

Last edited 10 mjeseci prije by APZB-Babin
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  APZB-Babin
10 mjeseci prije

Hrvati bi trebali u bih napravit paraobavješajnu službu! To bi bio pametan potez.

Dibu Danbu
Dibu Danbu
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Što će im? Imaju škutore na svim pozicijama. I mnogo više nego što je zdravo.

Napaćeni Bošnjo
Napaćeni Bošnjo
Šta ti kažeš na ovo?  Dibu Danbu
10 mjeseci prije

Jarane,ne seri. Znaju se točne brojke. Bahlije dominiraju. Zato, ponavljam, ne seri.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Napaćeni Bošnjo
10 mjeseci prije

Bosna bi išla NAPRIJED da se ove pozicije oduzmu tuđmanovoj dijaspori i.daju ciganima kojih je više od ovih..
Čuj neprijatelj Bosne katolički i SVETOSAVSKI terorizam je konstitutivan…

Mario
Mario
Šta ti kažeš na ovo?  APZB-Babin
10 mjeseci prije

Naravno da znaju. Sve znaju.

Dibu Danbu
Dibu Danbu
10 mjeseci prije

Šuti i pasi. Zdravije ti je tamo.

Danilo V
Danilo V
Šta ti kažeš na ovo?  Dibu Danbu
10 mjeseci prije

Tamo moze da brsti..ili tuca kamen..

Mario
Mario
10 mjeseci prije

Ma upiš šta se sve piše.