Published On: Sub, kol 14th, 2021

Održana treća Bh. povorka ponosa ulicama Sarajeva

Organizatori treće “Povorke ponosa” koja se ove godine održava pod sloganom “Otpor sa margine” napomenuli su danas da je mnogo priprema izvršeno kako bi se pripadnici LGBTI populacije mogli okupiti i prošetati ulicama Sarajeva.

Zbog povorke na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine mnoštvo je policijskih snaga, a kako je ranije najavljeno ovogodišnju Povorku ponosa osiguravat će 1.000 policajaca.

Razlozi za pojačane mjere sigurnosti jer su nerijetko pripadnici LGBTI populacije, koje ovim događajem žele ukazati na svoj loš status, često žrtve nasilja.

Povorka je krenula iz parka Safeta Isovića u 12 sati. Sudionici su nosili transparente kojima se poziva na osiguranje njihove ravnopravnosti, a planirano kretanje povorke je kroz ulicu Koševo, glavnu sarajevsku ulicu Maršala Tita, dok je krajnja točka Trg BiH.

Organizatori kažu da je u proteklih godinu dana izrađen Akcijski plan za ravnopravnost LGBTI osoba za koji kažu da je važan dokument kojim su propisani niz strateških ciljeva koji bi trebali unaprijediti kvalitet života tih osoba u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačka aktivistica za ljudska prava i članica Organizacijskog odbora bh. povorke ponosa Lejla Huremović kaže da brojni ljudi koji su željeli dati im podršku nisu došli imajući u vidu pandemiju koronavirusa i ograničenja uspostavljena za sprečavanje širenja virusa.

”Istraživanja su pokazala da se u BiH u velikoj mjeri krše prava, a svaka treća LGBT osoba doživjela je neku od vrsta nasilja i uznemiravanja, dok je svaka druga osoba doživjela diskiminaciju na poslu, u školi, kao i u obitelji jer postoji mnogo nerazumijevanja”, napomenula je Huremović.

Objasnila je da društvo u kojem žive ne može upoznati tu populaciju jer nemaju priliku da razbijaju predrasude, a upravo to je jedan od razloga zbog kojih se i organiziraju povorke ponosa jer LGBTI osobe ne mogu svakodnevno biti vidljive zbog straha od nasilja.

”Zato danas izlazimo na ulice kako bismo poslali jasnu poruku društvu da nasilje nije način i da je vrijeme da se okrenemo drugim vrijednostima te da ljubav pobijedi mržnju”, zaključila je Huremović.

Prva bh. Povorka ponosa u Sarajevu održana je pod sloganom “Ima izać” 8. rujna 2019. godine. Sudjelovalo je više od 1.000 osoba i održana je bez incidenata.

Druga bh. Povorka ponosa održana 23. kolovoza 2020. godine u Sarajevu kada su aktivisti u automobilima, uz strogu zaštitu policije, prodefilirali sarajevskim ulicama mašući zastavama.

Prva povorka ponosa u svijetu organizirana je u New Yorku, 1970. godine 28. lipnja na godišnjicu i u čast Stonewallske pobune. Ovaj događaj je jedna od povijesnih prekretnica u borbi za prava LGBT osoba.

Povorka ponosa tako postaje jedan od najvidljivijih i najefektivnijih načina da se skrene pažnja na probleme, količinu diskriminacije i izazove s kojima se suočavaju identiteti u duginom spektru LGBTI skraćenice: lezbejke, gejevi, biseksualne, trans i interspolne osobe.

Prva povorka ponosa u Europi organizirana je  29. travnja 1972. godine u Berlinu. Odmah sljedeće godine uslijedile su povorke ponosa u Londonu, Dublinu, Oslu, Helsinkiju i Amsterdamu. Sve ove povorke su značajno promijenile poziciju LGBTI osoba u društvu, pridonijele su vidljivosti i postavljanju političkih zahtjeva.

Povorke ponosa su uvijek nosile snažne poruke koje su skretale pažnju na pitanja homofobije, nasilja na LGBTI osobama, uvođenja i provođenja zabrane diskriminacije nad LGBTI osobama.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Uso turcin
Uso turcin
1 godina prije

U zdravom sistemu ljudskih vrijednosti bi trebalo pohapsiti sve iz parade tzv ponosa napuniti prtenjače vodom i pravac u južnu BOSNU da se gasi požar

SafetPsychoSaray
SafetPsychoSaray
Šta ti kažeš na ovo?  Uso turcin
1 godina prije

Turcine turcine napusi se kurcine.

Evo te taman sa ovim ujama i cetama, imate isti “sistem zdravih ljudskih vrijednosti”. Kani se europejskog sarajeva.

ediiii
ediiii
Šta ti kažeš na ovo?  SafetPsychoSaray
1 godina prije

OBA VAS KOZOJEBA TREBA U VIŠEGRADSKU LOMAČU

djuro
djuro
1 godina prije

Ja bi im dozvolio da svaki dan paradirali po Sarajevu

Dibu Danbu
Dibu Danbu
1 godina prije

Popovi i fratri se maskirali. Ne možeš ih prepoznati.

ediiii
ediiii
Šta ti kažeš na ovo?  Dibu Danbu
1 godina prije

POTURČAD JEDE GOMNA RUKOM

Kristijan
Kristijan
1 godina prije

Predivno! Živi i pusti druge da žive u miru i uzajamnom poštovanju.
Wonderful! Live and let live!

Mile jeleosvetite
Mile jeleosvetite
Šta ti kažeš na ovo?  Kristijan
1 godina prije

Tuzu (SDA taliban koji ga voli u guzu) likes this.