Published On: Sub, stu 28th, 2020

Odlaskom Špire Guberine zauvijek je zatvorena brijačnica iz Velog mista

Odlaskom Špire Guberine kao da je simbolično zatvorena kultna brijačnica iz Velog mista.

Boris Dvornik, Ivica Vidović i Mustafa Nadarević okupljali su se u legendarnoj brijačnici koja je bila simbol serije Velo misto, snimljene prema knjizi Miljenka Smoje. Danas više nema ni jednog od njih.

Boris Dvornik ili Meštar preminuo je 2008. godine, Ivica Vidović ili Očalinko napustio nas je 2011. godine, a Mustafa Nadarević ili Duje preminuo je prije nekoliko dana.

Lani je iznenada preminuo i Ivo Gregurević koji je u Velom mistu glumio Netjaka, a jučer je vrata brijačnice simbolično zatvorio i legendarni Špiro Guberina koji je u Velom mistu utjelovio Strikana.

Velo misto prati povijesna zbivanja, razvoj i život u Splitu tijekom cijele prve polovice 20. stoljeća, kroz prizmu nastanka, te uspona i padova jednog od simbola Splita, nogometnog kluba Hajduk. Priča prati dogodovštine osnivača i prvih igrača Hajduka, kao i brojnih likova na ovaj ili onaj način vezanih uz Hajduk.

Inače, smatra se da je inspiracija za brijačnicu u Velom mistu bila splitska brijačnica Duka te “meštar” Dujam Duka i njegov sin Aleksandar.

Jedna od najzapaženijih uloga Špire Guberine

Špiro Guberina preminuo je u petak u 88. godini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. God. 1970. diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio u stalnom angažmanu u HNK-u od 1958. do umirovljenja 1999.

Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu.

Kao karakterni komičar izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinkovića, Ivana Brešana te Marina Držića. Istaknuo se kao Figaro (Beaumarchais, Figarov pir), Knez Miškin (F. M. Dostojevski, Idiot), Mikleta (M. Benetović, Hvarkinja), Bobčinski (N. V. Gogolj, Revizor), Argan (Moliere, Umišljeni bolesnik), Grobar (W. Shakespeare, Hamlet), Peppin (E. De Filippo, Subota, nedjelja, ponedjeljak), Eduard (E. Ionesco, Neplaćeni ubojica).

Nastupao je na radiju i u televizijskim dramama i serijama te najzapaženije uloge ostvario kao Divac (I. Raos, Prosjaci i sinovi), Strikan (M. Smoje, Velo misto) te Očenašek (V. Majer, Dnevnik Očenašeka).

Godine 1997. osnovao je Mali hrvatski teatar Kiklop koji je otvorio monodramskim kolažem Majmunska posla. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2011.