ODJEL ZA BRANITELJE HNS-A ODGOVORIO DŽAFEROVIĆU U ovoj zemlji najviše političke dužnosti obnašaju osobe koje misle da je njihova vojska progonila i ubijala druge iz uzvišenih razloga

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetili su 15. travnja, Memorijalni centar Kovači, te groblja Stadion, Sv. Marko i Sv. Josip povodom obilježavanja Dana Armije BiH. Tom prigodom Džaferović je kazao: „Armija BiH je bila jedina legalna vojna sila u BiH u vremenu agresije i časno je branila i obranila međunarodno priznatu državu BiH i omogućila zaključivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoji u priopćenju Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (GV HNS BiH), prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iz Odjela za branitelje podsjećaju da su u ratu u BiH tri naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati imali su svoje tri vojske, Armiju BiH, Vojsku Republike Srpske i Hrvatsko vijeće obrane, kako je to potvrdio i Zakon o obrani BiH iz 2005. u kojem se u članku 2. stavak 2. navodi sastav Oružanih snaga BiH: „Postoje tri pješadijska puka koji su organizacije odgovorne za vojno naslijeđe i identitet postrojbi i naroda iz kojih potiču“.

-Zato je nedopustivo negiranje HVO-a, obezvrjeđivanje doprinosa i žrtve koju je podnijelo Hrvatsko vijeće obrane kao legalna i legitimna oružana sila hrvatskog naroda, ali i cijeli hrvatski narod, u obrani BiH. Posebno nas žalosti da se ovakve izjave daju u vrijeme obilježavanja obljetnice zločina nad nedužnim Hrvatima u selu Trusina, gdje je prije 27 godina 16. travnja 1993. godine, mučki i na najsvirepiji način ubijeno 19 civila i tri zarobljena vojnika HVO-a, te popaljene sve kuće u Trusini, a isto su počinile postrojbe Armije BiH, priopćeno je.

Navode da, nažalost, ovo nije prvi put da ovakve izjave daju najviši dužnosnici, članovi Predsjedništva BiH, kojima se zapravo ne doprinosi jačanju mira, pomirenja i suživota, već sasvim suprotno, izazivaju podjele i potiče mržnja i netrpeljivost u BiH.

-Ovo nije dobro za budućnost Bosne i Hercegovine i svi oni koji se tako ponašaju ne žele dobro ovoj već dovoljno napaćenoj i podijeljenoj zemlji. Također je nedopustivo da se zločini počinjeni od strane Armije BiH nad Hrvatima u BiH nazivaju sporadičnim incidentima, čime se obezvrjeđuje svaka hrvatska žrtva, i tražimo da se svaki zločin počinjen iz mržnje, kao ovaj u Trusini, ali i svi drugi zločini počinjeni nad Hrvatima BiH nazovu pravim imenom, i da se svakoj žrtvi pokloni dužni pijetet, jer svaka nevino ubijena žrtva je ista, i ni jedna ne može biti veća, niti manja od druge, priopćeno je te se dodaje:

“Da to nije tako govori i činjenica da je nakon pet godina suđenja Sud BiH 2015. osudio za ratni zločin nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO u selu Trusini zamjenika zapovjednika postrojbe Zulfikar Armije BiH Nihada Bojadžića na kaznu od 15 godina zatvora, te vojnike Armije BiH Nedžada Hodžića na 12, Mensura Memića na 10 Edina Džeku na 13 i Rasemu Handanović ‘Zolju’ na 5,5 godina zatvora, istaknuto je.

Iz Odjela za branitelje HVO-a i domovinski rat GV HNS-a BiH napominju da za zločine koje su počinili pripadnici HVO-a od tog istog suda pripadnicima HVO-a su izricane puno veće zatvorske kazne, jer kao da se željelo reći i tim presudama da su nečije druge žrtve vrjednije od hrvatskih, odnosno da su hrvatske žrtve manje vrijedne od drugih, što je nedopustivo.

-Nažalost u ovoj zemlji najviše političke dužnosti obnašaju osobe koje još uvijek misle kako njihova vojska nije ubijala i progonila druge, pljačke radi ili iz drugih „prizemnih“ pobuda, nego iz nekih drugih uzvišenih i po njima dopustivih razloga. Zato kod njih postoji uvjerenje u dopustivost njihovih postupaka i opravdanje za njihove počinjene ratne zločine nad drugima. Ni jedan zločin se ne smije pravdati i za bilo koga biti dopustiv, jer ponavljamo, svaki zločin je zločin i od svakog normalnog čovjeka mora biti osuđen, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako se nikada neće prihvatiti nametanje kolektivne krivnje jednom cijelom narodu.

-Nikada nećemo prihvatiti da se doprinos HVO-a u obrani BiH negira i da se HVO-u i cijelom hrvatskom narodu kroz razne konstrukcije nametne kolektivna krivnja i odgovornost, jer to je iskrivljivanje povijesnih činjenica koje govore sasvim suprotno. Neovisnost BiH uspostavljena je presudnom voljom hrvatskog, najmalobrojnijeg naroda u BiH, na Referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. i to se nikada ne smije zaboraviti, priopćeno je.

Podsjeća se i da je HVO prvi stao u obranu BiH.

“Nepobitna činjenica koju bi svi trebali prihvatiti je da je HVO u tek proglašenoj BiH prvi organizirano stao u obranu BiH i odigrao presudnu ulogu u obrani Posavine, Kupresa, Livna, Vlašića, doline Neretve ali i brojnih drugih područja početkom agresije na BiH u ožujku i travnju 1992. godine. HVO je po nacionalnoj strukturi zasigurno bio najmultietničkija vojska od svih drugih, jer je u HVO pristupio i značajan broj Bošnjaka i Srba ali i drugih građana BiH, što mu daje posebnu vrijednost. Poštujte HVO kao legalnu i legitimnu oružanu silu hrvatskog naroda, poštujte Hrvate kao konstitutivni i jednakopravni narod u BiH, jer bez doprinosa i žrtve HVO-a i hrvatskog naroda zasigurno ne bi bilo ni BiH ovakve kakva je danas, i poštujte i odajte jednak dužni pijetet svakoj žrtvi zločina, ma kojemu god ona narodu pripadala. Samo tako će BiH, punim uvažavanjem svih, poštujući sve naše različitosti, gradeći ovu zemlju na istini, imati šansu za budućnost, dok bi drugačije ponašanje bilo pogubno za sve narode i građane BiH, a odgovornost za isto snosit će oni koji to svojim ponašanjem prizivaju”, stoji u odgovoru Odjela za branitelje i Domovinski rat Glavnog vijeća HNS-a Šefiku Džaferoviću, prvom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH./HMS/