Published On: Ned, lis 21st, 2012

Odjavljuju radnje da bi se riješili trudnica

Sve veći broj poslodavaca u RS-u se odlučuje da zatvori svoje radnje samo kako bi se riješili trudnica ili porodilja koje su kod njih zaposlene i na taj način izbjegli plaćanje obaveza, pišu banjalučke Nezavisne.

Ovo je potvrdio Čedo Risović, glavni republički inspektor rada.

“Uočena je pojava da poslodavci odjavljuju registriranu djelatnost i potom se kao novi poslodavci registriraju njihovi bliski članovi obitelji koji obavljaju istu djelatnost u istom objektu te na taj način pokušavaju izbjeći svoje obaveze prema trudnicama i porodiljama koje su bile njihove radnice”, istaknuo je Risović.

On je precizirao da se samo u prvih devet mjeseci ove godine Republičkoj inspekciji rada žalilo 46 trudnica i porodilja zbog prestanka ugovora o radu.

“Najviše pritužbi trudnica i porodilja upućenih Inspekciji rada, odnosi se na otkaz ugovora o radu, uskraćivanje prava na plaću ili naknadu plaće te obračun i isplatu plaće”, pojasnio je Risović.

Zakon o radu RS propisuje kaznu u iznosu od 2.000 do 15.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj ženi da koristi prava u vezi sa trudnoćom, porođajem i materinstvom.

“Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljsko odsustvo. Zaštitu svojih prava radnici mogu tražiti u roku od tri mjeseca od dana saznanja za učinjenu povredu, a najdalje u roku od šest mjeseci od dana učinjene povrede”, naveo je Risović.

Jovo Radovanović, predsjednik Udruženja obitelji sa četvoro i više djece RS, kazao je da je siguran da je ovakvih pojava sve više, a da su obitelji sa djecom diskriminirane u odnosu na druge kada je u pitanju zapošljavanje.

“U posljednjih nekoliko dana desetak žena iz našeg udruženja nam se žalilo upravo na to da su ostale bez posla i to samo što imaju djecu i što zbog toga ne mogu sve svoje vrijeme posvetiti poslu”, ogorčen je Radovanović.

Božana Radošević, stručni suradnik u Savezu sindikata RS, kazala je da se za prvih osam mjeseci ove godine Sindikatu žalilo oko 30 žena, najčešće zbog otkaza.

“Pored otkaza trudnice i porodilje najviše se žale i na neisplatu plata, smanjenje plaće i slično. To je veliki problem sa kojim se moraju suočiti svi, a posebno kontrolni organi”, kazala je Radoševićeva.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da je tvrdnja da poslodavci odjavljuju radnje da bi se riješili trudnica i porodilja neozbiljna, ukoliko nije potkrijepljena dokazima.

“Najveći problem s ovom tematikom jeste u lošem zakonskom rješenju. Kada radnica ode na bolovanje, poslodavac mora zaposliti drugu radnicu i mjesečno plaćati dvije plaće umjesto jedne. A Javni fond za dječju zaštitu nama refundira samo neto plaću, da ne spominjem dugovanja Fonda prema poslodavcima”, istaknuo je Milić.

Prema podacima Poreznee uprave RS u prvih pet mjeseci ove godine odjavljeno je 1.066 poduzeća, a najčešće se radilo o trgovinama i caffe-barovima.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare