Published On: Sub, ruj 1st, 2012

U Zagrebu premijera filma “Neđo od Ljubuškog”

Inicijativa mladih za ljudska prava i NVO Gariwo iz Bosne i Hercegovine organiziraju film “Neđo od Ljubuškog” čije je premijera 6. rujna u Zagrebu.

Film govori o Nedjeljku Neđi Galiću, čovjeku koji je pomogao i spasio više od tisuću logoraša iz logora Heliodrom. Radi se o dobrim djelima i građanskoj hrabrosti pojedinca u vrijeme kada prevladavaju zločini i mržnja. Premijeru filma u Ljubuškom obilježile su kritike od strane hrvatskih nacionalističkih grupa, a Štefica Galić, Neđina udovica, fizički je napadnuta.

Nakon filma održati će se panel diskusija na kojoj će sudjelovati: Svetlana Broz, autorica filma, Nj.E. Henrik Ofstad, ambasador Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Dinka Čorkalo Biruški, profesorica psihologije Žarko Puhovski, profesor političke filozofije, Boris Pavelić, novinar i Amer Tikveša, novinar.

Premijera u Zagrebu predstavlja izraz podrške svim pojedincima koji pokazuju građansku hrabrost u vrijeme rata i mira.

Tijekom premijere filma jedan čovjek iz publike postavio je pitanje sudjelovanja ratnog zločinca u filmu kao svjedoka humanizma. Radi seo Miroslavu Hrstiću optuženom za zločine u Dretelju. On je danas u bjekstvu od suda BIH:

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare