Utorak, 23 travnja, 2024

ODBIJEN PRVI NEOOTOMANSKI UPAD: Federacija BiH ne namjerava prodati “BH Telecom”

Must Read

Nakon što su pojedini turski i bosanskohercegovački mediji prenijeli informacije da je vodeći turski telekom operater “Turkcell” zainteresiran za sarajevski “BH Telecom”,ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da nema ništa od prodaje vodeće telekomunikacijske kompanije u Bosni i Hercegovini.

Apsolutno, o tome niko nije govorio. Prvi put od novinara čujem da je uopće tema prodaja “BH Telecoma”! O tome apsolutno nikada nije razgovarano. Također, nikakvih kontakta s “Turkcellom” nije bilo. Sve su to nagađanja. Apsolutno, ponavljam, nikakvog kontakta nije bilo, niko nam se nije javljao iz “Turkcella”. Sve to prvi put čujem od novinara, vjerujte“, odlučno je kazao ministar Bijedić.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šufret Fazlić, također, tvrdi da prodaja “BH Telecoma” nije bila predviđena u ovoj, a neće ni u narednoj, 2013. godini.

“Mi smo već Upravnom odboru uputili Plan privatizacije u FBiH za iduću godinu i prodaja “BH Telecoma” nije u Nacrtu plana privatizacije za 2013. godinu. Nikakvih aktivnosti, nikakvih kontakata u vezi toga nije bilo. Jer, prodaja “BH Telecoma” nije ni u planu, odnosno ta kompanija je izuzeta iz privatizacije. Nije predviđena njena prodaja”, tvrdi Fazlić koji je na čelu institucije nadležne za prodaju i kompanija sa većinskim državnim udjelom u strukturi vlasništva, kao što je “BH Telecom”.

Inače, prodaja “BH Telecoma”, kao i drugih kompanija u FBiH s udjelom državnog kapitala, treba biti predviđena Planom privatizacije FBiH, kojeg na prijedlog Vlade usvaja Parlament FBiH.

Nakon toga se donosi pojedinačna odluka za prodaju svake kompanije koju, opet, usvaja Vlada FBiH. Takvom odlukom se definiraju metoda privatizacije i rokovi. Tek tada može započeti proces privatizacije. Ništa od ovog, barem za sada, nije urađeno u slučaju “BH Telecoma”.

“Vlada donosi odluku o prodaji. Vlada donosi Program privatizacije. Naravno, neko može dostaviti pismo namjere Vladi FBiH, pa i “Turkcell”, ali o svemu ponovo odlučuju organi FBiH. Ponavljam, nema ni informacije, ni kontakata, niti ima ikakvih aktivnosti oko toga”, kazao je Fazlić.

Kako agencija Anadolija (AA) saznaje, cijela priča nastala je nakon što je turski list “Vatan” 24. studenog objavio da “Turcell” izbliza prati rad sarajevskog “BH Telecoma”.

List, naime, ističe da “Turcell” u okviru svog poslovanja na Balkanu planira pokretanje aktivnosti i u Bosni i Hercegovini. Štoviše, “Vatan” najavljuje pohod “Turkcella” na Balkan.

“Vatan” navodi da je proces privatizacije “BH Telecoma” započeo krajem 2011. godine, te iznosi saznanje da bi “BH Telecom” trebao biti prodat u prvom kvartalu 2013. godine!

“Turska kompanija priprema ponudu za ‘BH Telecom’. Vjeruju da će otkupiti i udio u kosovskoj telekomunikacijskoj firmi”, piše “Vatan”.

Generalni direktor “Turkcella” Sureyya Ciliv kazao je tek da turski mobilni operater u narednom periodu želi proširiti svoje djelovanje u inozemstvu.

“U kasi trenutno imamo 6,2 milijarde turskih lira i tražimo kupovinu kompanije u inozemstvu”, kazao je Ciliv.

Turski list precizira da je turska kompanija izgubila ponude koje su ranije upućene mobilnim operaterima u Bugarskoj, Siriji i Iranu, te da se ovaj put okreće prema Balkanu.

Anonimni bankar iz inozemstva kazao je za “Vatan” da “Turkcell” želi proširiti svoje djelovanje u zemljama Istočne i Srednje Europe.

“Turkcell izbliza prati procese privatizacije i vreba priliku za kupovanje kompanija u Istočnoj i Srednjoj Europi. Među zemljama koje su vrlo interesantne turskoj mobilnoj kompaniji nalazi se i Bosna i Hercegovina. Turska kompanija izbliza prati ‘BH Telecom’ iz Sarajeva”, kazao je anonimni bankar za “Vatan”.

Istovremeno, “Turkcell” je među pet najboljih ponuđača za kupovinu vodećeg telekom operatera na Kosovu.

Osnovni kapital Dioničkog društva “BH Telecom” iz Sarajeva podijeljen je na dionice, od kojih je oko 90 posto vlasništvo Federacije BiH, a 10 posto vlasništvo PIF-ova (privatizacijskih investicionih fondova) i malih dioničara.

Inače, “Turkcell” je vodeći mobilni operater u Turskoj i trenutno posluje u sedam država u inozemstvu, među kojima su Bjelorusija, Ukrajina, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan, Moldavija i Sjeverni Kipar. Od 2007. godine “Turkcell” se usmjerio na kupovinu mobilnih operatera u inozemstvu tako da je 2008. Godine otkupio vlasnički udio u jednoj od najprestižnijih kompanija u Bjelorusiji, Bjelorusku telekomunikacijsku mrežu (BeST).

U trećem kvartalu 2012. godine “Turkcell” je ostvario neto dobit u vrijednosti od 571 milijun turskih lira (oko 530 milijuna KM). “Turkcell” ima ukupno 68 milijuna korisnika po različitim kategorijama. Također, u 2011. godini “Turkcell” je ostvario neto zaradu u vrijednosti od 1,177 milijardi turskih lira.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x