Subota, 25 svibnja, 2024

Od završetka rata ubilo se više od 3.500 branitelja

Must Read

Položaj branitelja u BiH ni 25 godina nakon rata nije se popravio. Mnogi najbolji branitelji i dalje ne mogu osigurati ni minimalne uvjete sebi i svojim obiteljima. Da je to tako, potvrdio je za “Avaz” Ismet Harbinja, predsjednik Udruge umirovljenika vojnih osiguranika Federacije BiH.

On je iznio dramatičan podatak da se od rata do danas ubilo više od 3.500 branitelja! Harbinja kaže da je glavni razlog što su digli ruku na sebe neimaština, jer im država nije uspjela osigurati posao od kojega bi mogli živjeti kao ljudi.

Ma i taj podatak o samoubojstvima 3.500 branitelja star je najmanje godinu dana. Koliko znam, za ovih 12 mjeseci ubilo se barem još 100 ljudi. Zar su to zaslužili?! Ne, nisu. Krajnje je vrijeme da se položaj branitelja popravi, kazao je Harbinja.

Iz braniteljskih udruga apeli za pomoć su sve glasniji. Branitelji poručuju da je mnogima danas gore nego u ratu. Tada su, kako kaže, kopali rovove na crtama i borili se za goli život, a sada kopaju po kontejnerima da bi preživjeli.

Neki od branitelja potvrdili su da mjesečno primaju po 60 KM. Zbog neriješenoga i sve lošijega statusa branitelja, iz “Unije veterana BiH” najavljuju da će branitelji, ako vlast do travnja ne usvoji zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji izaći na masovne prosvjede.

Branitelji na ovaj zakon, kojim bi bila regulirana i njihova zdravstvena zaštita, čekaju od sredine 2015. godine.

(www.jabuka.tv)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -