Vučić nazvao izmišljenim međunacionalni karakter incidenta u Sonti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u četvrtak izmišljenim međunacionalni karakter izgreda u vojvođanskom mjestu Sonta u kojem su u nedjelju pretučena trojica mladića hrvatske nacionalnosti.

Vučić je, u povodu prosvjedne note Hrvatske, novinarima rekao kako su, prema podacima kojima on raspolaže, mladići iz Sonte izmislili međunacionalni incident u tom mjestu, te da “nije ništa novo” kad se nešto uvijek govori protiv Srba.

“Šta da radimo, to im je kad ne znaju šta da rade. Kažu nešto protiv Srba i to se neće promijeniti”, prenijeli su mediji Vučićevu izjavu tijekom njegova posjeta Lebanu na jugu Srbije.

Veleposlanica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je primiti prosvjednu notu Hrvatske u povodu sukoba u vojvođanskom mjestu Sonta niječući da je napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti etnički motiviran, priopćilo je danas srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon što je pozvana u MVEP Hrvatske, veleposlanica Nikolić je sugovornicima prenijela kako je “na temelju svih neophodnih provjera i razgovora s većim brojem potencijalnih svjedoka i sudionika događaja, od kojih su nadležna tijela uzela izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost”.

“Nije jasno kako je navedeni incident mogao dobiti takvu kvalifikaciju kada su u njemu sudjelovale osobe koje su iste nacionalne pripadnosti”, navodi se u priopćenju MVP Srbije.

O napadu na Hrvate u Sonti javnost je u utorak izvijestio Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.

Nakon tvrdnje odvjetnika jednog od trojice pretučenih mladića u Sonti, koji je prijavio slučaj, da je njegov branjenik za policiju “postao osumnjičenik i protiv njega je podnijeta kaznena prijava”, Žigmanov je za Hinu rekao kako su reagiranja “bila za očekivati”.

“Nažalost, nismo iznenađeni postupkom srbijanske veleposlanice u Zagrebu. Bilo je to za očekivati nakon što je za ovaj, po svim nama poznatim činjenicama, etnički motiviran incident vojvođanski premijer Igor Mirović rekao da on to – nije”, rekao je Žigmanov.

On je uvjeren da Srbija odbija priznati mogućnost da Hrvati budu žrtve nasilja.

“Jednostavno, Srbija i ovom gestom odbija priznati da su ovdje mogućni nasilni čini spram Hrvata, što za posljedicu može imati činjenice da će izostati javna osuda i da počinitelji neće biti primjereno kažnjenji”, ocijenio je Žigmanov.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH regiralo je u četvrtak notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskom mjestu Sonta, a danas je i premijer Andrej Plenković na sjednici vlade osudio napad i pozvao Srbiju da “zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti”.

Odbijajući prosvjednu notu Hrvatske, veleposlanica Srbije u Zagrebu je “upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli destabilizirati inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji”.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije u svom današnjem priopćenju “sa žaljenjem konstatira da je i ovoga puta incident, koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih sudionika, zlouporabljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji”.

more recommended stories