Published On: Sri, pro 8th, 2021

OD WASHINGTONSKOG “MIRA” DO “OKOVA KOJE MORAMO RAZBITI”: Zašto bošnjačko shvaćanje odnosa s Hrvatima u BiH ima itekakve veze s Hudejbijskim sporazumom poslanika Muhameda?

Sredinom ožujka 2020 obilježena je 26. obljetnica potpisivanja Washingtonskog sporazuma kojim je stvorena bošnjačko-hrvatska Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH).

Iako je taj sporazum zaustavio rat između Bošnjaka i Hrvata, nije bilo pompoznih svečanosti kojih, doduše, nema dugi niz godina. Takvo stanje najbolje govori o odnosima dvaju naroda.

Bošnjačko nezadovoljstvo

U jesenskoj izbornoj noći 2018. bivši član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske stranke (SDA) Bakir Izetbegović proglasio je pobjedu pred TV kamerama i stranačkom svitom koja je usred Sarajeva ushićeno uzvikivala poklič „tekbir, Allahu ekber!“.

On je u javnom obraćanju oštro odbacio nezadovoljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića zbog preglasavanja Hrvata i neimplementacije odluke „Ljubić“ Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, rekavši kako „mi Bošnjaci nismo zadovoljni tim što nas je u ovoj zemlji 50 posto, a imamo samo trećinu vlasti, niti smo zadovoljni što je Federacija podijeljena na kantone“.

Dok bošnjačke političke i intelektualne elite izražavaju nezadovoljstvo zbog osnovnih načela Washingtonskog (i Daytonskog) sporazuma, zagovarajući unitarizam i protiveći se federalnom uređenju FBiH, hrvatski političari nastoje očuvati što je ostalo od autonomije i federalizma.

Nakon što su visoki predstavnici međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown nametnuli gotovo 70 amandmana na Ustav FBiH, o kojima se Hrvati nisu mogli očitovati, ciljevi Washingtonskog sporazuma su potpuno izobličeni.

Otvorena potpora međunarodne zajednice unitarizmu omogućuje bošnjačkim liderima šeretsku taktiku odbacivanja izmjena izbornih pravila prema presudi „Ljubić“ i bojkotiranja pregovora o Mostaru, gradu u kojem se nalaze ključne hrvatske institucije, gdje uslijed odluke Ustavnog suda BiH nema izbora od 2008. godine.

Dapače, Bošnjaci imaju koristi i od neimplementacije odluke „Ljubić“, jer tako nastavljaju dominaciju u FBiH, i od statusa quo u Mostaru, gdje, ako bi se primijenila pravila koja vrijede u drugim gradovima, bošnjački političari ne bi mogli kontrolirati vlast.

„Potpisuj Alija, makar bila k’o avlija“

Nakon što je u kolovozu 2018. posjetio Palestinu, Bakir Izetbegović dao je intervju sarajevskom tjedniku „Stav“.

Izetbegović je u Ramali posjetio mauzolej vođe Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jasera Arafata. Arafat je poznat i po savjetu Aliji Izetbegoviću iz 1993. za vrijeme pregovora o Vance-Owenovom mirovnom planu.

Sugerirao mu je da potpiše plan, što su mostarske liske pretvorile u „potpisuj Alija, makar bila k’o avlija“.

Bakir Izetbegović je Stavu potvrdio da je „Arafat kazao Aliji Izetbegoviću nešto slično, ali na ozbiljniji način“. Dodaje da je njegovom ocu Arafat preporučio „da prihvati mir, makar i nepravičan, i da se nastavi boriti političkim sredstvima za reintegraciju BiH.“

Slično pamti i načelnik generalštaba Armije BiH Sefer Halilović.

On je zabilježio Izetbegovićevo prepričavanje gorkog Arafatovog kajanja jer je „htio sve, a ostao bez ičega“.

Dok se Izetbegović nećkao, a Hrvati potpisivali plan (kao i sve ostale), Halilović je bio nezadovoljan do te mjere da je u intervjuu za madridski El País 27. siječnja 1993. zaprijetio doslovce sljedećim riječima:

„Ako Europa ne promijeni svoj stav počet ćemo terorističke napade na njene teritorije. Mnogi europski gradovi će izgorjeti.“

U tom istom razdoblju, Arafat je uspješno pregovarao s Izraelcima o priznanju PLO-a i Palestinske samouprave.

PLO i Izrael potpisali su 13. rujna 1993. povijesni Sporazum iz Osla pod pokroviteljstvom američkog predsjednika Bill Clintona.

Međutim, taj sporazum nije donio očekivani mir. Već u proljeće 1994. u johanesburškoj džamiji Arafat je usporedio tadašnji sporazum s Izraelom s Hudejbijskim sporazumom:

„Taj sporazum ne smatram više nego sporazumom koji je potpisan između našeg poslanika Muhameda s.a.v.s. i naroda Kurejšita.“

Njegove riječi ohrabrile su Palestince za nastavak sukoba s Izraelom.

 

Što je Hudejbijski sporazum i kakve veze on ima s Bakirom Izetbegovićem sinom autora Islamske Deklaracije?

 

  • Nakon što je 622. napustio Meku (hidžra), Muhamed je sa sljedbenicima naselio Medinu gdje se postupno naoružavao.
  • Šeste hidžretske godine (628.) postigao je u Hudejbiji među svojim sljedbenicima nepopularan desetogodišnji sporazum o nenapadanju s paganskim narodom Kurejšitima koji su bili većina u Meki.
  • Kako bi digao moral svojim ljudima, koji su se oštro protivili sporazumu, Muhamed je napao židovski Khajber čiji su stanovnici bili u savezništvu s Kurejšitima iz Meke.
  • Dvije godine poslije, ojačan, Muhamed je podigao vojsku i osvojio Meku nakon manjeg izgreda između njegovih saveznika i Kurejšita.
  • Vjerujući u trajanje Hudejbijskog sporazuma, Kurejšiti se nisu ni pokušali oduprijeti. S druge strane, Muhamed je strpljivo gradio vojnu silu, ne ispuštajući iz vida cilj za vrijeme trajanja sporazuma.

Jedno od tumačenja principa Hudejbijskog sporazuma jest da ono legitimira muslimansko prekidanje primirja i nastavak ostvarivanja cilja.

Sporazum je  poučan iz barem četiri razloga iliti principa kojima se koriste mnogi muslimanski politički prvaci.

  • Prvo, nakon nepopularnih ustupaka neprijateljskom narodu, Muhamed je znao i bio spreman na postizanje cilja – dominacije nad teritorijem i neprijateljskim narodom.
  • Drugo, Muhamed je bio taj koji je prosuđivao poštuje li se ugovor i treba li napadati drugu stranu.
  • Treće, Muhamedovi ugovori uglavnom nisu dugoročno mirotvorni, jer služe kao kratkotrajna krivotvorena primirja u službi postizanja konačnog cilja.
  • Četvrto, muslimani i nemuslimani mogu sklopiti vremenski ograničeno primirje (hudna).

Arafat je kao Muhamed doživio oštre kritike, poput one najutjecajnijeg orijentaliste i američko-palestinskog sveučilišnog profesora Edwarda Saida, koji ga je definirao „izraelskim maršalom Pétainom“.

Povijest nas uči da je Arafat, u odnosu na Saida, bio svjesniji prednosti koju je u konačnici njegov PLO stekao pristajanjem na Sporazum iz Osla.

Arafatova hudna, odnosno  njegov “hudejbijski mir”, vjerno je slijedio Muhamedov nauk o privremenosti sporazuma.

Potporom islamskog svijeta i nekih zapadnih vlada, rezultat Arafatovog hudejbijskog mira omogućio je nastavak sukoba s Izraelom, u kojemu je od jeseni 1993. do konca 1995. stradalo gotovo 40 posto svih izraelskih žrtava terorizma od 1948. do 1995. godine.

Bošnjačko hudejbijsko shvaćanje Washingtonskog sporazuma s Hrvatima

Huškanje bošnjačke političke čaršije protiv Hrvata u BiH posljednjih godina osnažuje tvrdnju da bošnjačko vodstvo shvaća Washingtonski sporazum kao Hudejbijski mir, kako je Arafat tumačio 1994. sporazum s Izraelom.

Riječ je o hudni prije konačnog obračuna s Hrvatima u ratu koji traje drugim sredstvima.

Temeljna poveznica bošnjačke politike i hudejbijske taktike je rastuća islamizacija politike i identiteta, od 1990-ih naovamo.

Promatrajući suvremenu bošnjačku politiku, vidljiva je njena duboka prožetost ideologijom panislamizma.

U „Islamskoj deklaraciji“ (1970.) zbog koje je u SFRBIH osuđen za višegodišnju robiju, zbog kaznenog djela podrivanja Ustava BIH te Ustava SFRJ te širenja antiustavnih ideja,  Alija Izetbegović navodi:

„Panislamizam je uvijek izvirao iz samog srca muslimanskog naroda“.

Kao što vidimo tradicija podrivanja Ustava i ustavnog poretka se nastavlja u kući Izetbegovićevih i danas.

Izetbegović stariji nije odustajao od vjerskog, kulturnog i političkog jedinstva cijelog muslimanskog svijeta (ummet), smatrajući kako panislamizam određuje „njegove vanjske odnose“.

Na slici slijeva na desno: Abu Meali, međunarodni terorist, šef El Mudžahida, poslan od strane SDA u BIH diplomaciju 2000 godine u NewYork, skupa s Huseinom Živaljem s US crne liste, poslan tamo gdje će se uskoro dogoditi najveći teroristički napad u povijesti, Sakib Mahmuljin, osuđen pa vraćen na ponovni postupak zbog neprocesuiranja zločina El Mudžahida, te njihov vojni poglavnik Alija Izetbegović.

Svoju viziju je nametao i tijekom rata, uvjeravanjem islamske javnosti da „ni palestinska drama nije ujedinila muslimanski svijet koliko Bosna“.

Početkom 1990-ih, od 11 članova glavnog odbora SDA, devet njih je procvjetalo u panislamističkim krugovima.

Neki su bliski s liderima Muslimanskog bratstva, iz kojeg potiču brojne terorističke skupine.

Jedan je suosnivač SDA, bivši reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je član europskih podružnica Muslimanskog bratstva, nekih pod vodstvom jednog od lidera organizacije Yusufa al-Qaradawija, koji se redovito poziva na najcrnje antisemitske stihove u Kuranu za borbu protiv Židova i Izraela.

Islamizacija političke sfere nije trajala samo tijekom rata, što svjedoči Cerićevo poslijeratno inzistiranje na šerijatu, tvrdnjama da „država ima obvezu osigurati muslimanima slobodu življenja u skladu sa šerijatom“ te da je „neotuđivo pravo bh. Muslimana živjeti pod šerijatom“.

Upamćen je ostao i sastanak delegacije Muslimanskog bratstva koju je 2014. u svom uredu primio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On se s njima fotografirao s četiri podignuta prsta, koji simboliziraju „rabiju“, u znaku podrške Muslimanskom bratstvu u nasilnim prosvjedima u Egiptu, što je izazvalo zgražanje hrvatskih i dijela svjetskih medija.

Štoviše, da bošnjački političari otvaraju vrata Muslimanskom bratstvu, organizaciji koju SAD planira staviti na popis terorističkih organizacija, svjedoči službeni sastanak duhovnog vođe al-Qaradawija i nekadašnje veleposlanice u Kataru i sadašnje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Bošnjačko vodstvo je (pan)islamiziralo politiku, kako unutarnju tako i vanjsku, što je pojačalo animozitet prema zapadu.

Bošnjački lideri su, s jedne strane, preuzeli spoj čvrstog vjerovanja u superiornost muslimanskog jedinstva, a s druge paranoičnog straha od „moći“ nevjernih kršćana i Europe, koji ih žele „palestinizirati“ ili „andaluzirati“.

Sukladno filozofiji „Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića, prema kojem „nema mira ni koegzistencije između ‘islamske vjere’ i neislamskih društvenih i političkih institucija“, njegovi najvjerniji ljudi početkom 1990-ih pisali su o „kurvi Evropi“ (Džemaludin Latić), da je „Zapadu važnija kap nafte nego litar naše krvi“ (Mustafa Cerić) i da „Evropa još živi opterećena križarskim barbarizmom“ (Mustafa Imamović).

Takvo filozofsko polazište može biti jedno od objašnjenja Izetbegovićevog hudejbijskog pristupa mirovnim sporazumima pod pokroviteljstvom SAD-a, UN-a i Europske zajednice, s kojih je povlačio potpise i kršio, počevši od Cutileirovog plana u ožujku 1992. koji je mogao spriječiti rat.

Muslimanski vođa nije ni manje ni više nego potpisivao hudne uoči ostvarivanja ratnog cilja.

Promatrajući poslijeratno bošnjačko rušenje Washingtonskog sporazuma s Hrvatima, sve je očitije kako su njemu Bošnjaci pristupili hudejbijskom taktikom, na isti način kako su pristupali većini sporazuma za vrijeme rata. U posljednje vrijeme SDA-ovom islamizmu, s još većim žarom, pridružuju se zagovaratelji „bosanskog unitarizma“.

Primjerice, osnivači Građanskog saveza BiH Reuf Bajrović i Emir Suljagić, inače u izvrsnim odnosima s nekim od savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji su otvoreno prijetili Hrvatskoj slanjem „vehabija na moru“ i „političkim ratom“, zagovaraju Miloševićevo izborno pravilo „jedan član, jedan glas“.

Nakon što su Bošnjaci nametnuli svoje članove u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, ključnom tijelu koje odlučuje o implementaciji rezultata izbora, njih dvojica u članku u sarajevskom listu „Oslobođenje“ 16. travnja 2020. tvrde da je stvorena „istorijska prilika“ za „slanje hercegbosanske politike u povijest“ (čitaj: konačnog rješenja; brisanje konstitutivnosti Hrvata u BiH).

Bajrović i Suljagič tvrde da treba „stvarati činjenice na terenu kad god je to iole moguće“, zanemarujući obvezujuće načelo međunarodnog prava pacta sunt servanda, koje očito ne vrijedi u očima vodećih bošnjačkih elita.

Sukladno hudejbijskom pristupu, bošnjački lideri stvaraju činjenice na terenu za uređenje države i društva po želji, izigravajući političke dogovore s Hrvatima kao ravnopravnim partnerima, koji bi se trebali zadovoljiti manjinskim statusom zimija (dhimmi).

Bošnjački vodeći političari promiču i islamizaciju identiteta.

Tako je nedavno stradao Ivo Andrić kojeg gotovo više nema u bošnjačkim školskim programima. Proslavljeni autor proglašen je islamofobom, a njegovi branitelji postali su nepoželjni gosti sarajevske čaršije, poput pisca Ivana Lovrenovića, koji je u jednom tekstu upozorio na ideološko-nacionalni antagonizam u tumačenju Andrića, između ostalog navodeći kako primjećuje „nekritičko idealiziranje osmanske prošlosti, te tumačenje osmanskoga osvajanja Bosne i unošenja islama kao povijesnoga i  eshatološkoga spasa“.

Dok sljedbenici panislamizma nastoje očuvati političku i duhovnu čistoću muslimanskog prostora (Dar al-Islam) od svjetovnih „nametnika“ poput Andrića, te po mogućnosti nametnuti isto nemuslimanskom područjima koji su u primirju s muslimanima (Dar al-sulh), zagovornici „građanske Bosne“ stapaju se s tom politikom, jer ona odgovara unitarističkoj ideologiji kojoj je nužna većina ispravnog i čvrstog naroda koji će zadržati vlast i sustav nadvladavanja.

Hrvatski odgovor

Unatoč jasnim temeljima Washingtonskog sporazuma iz 1994. godine, njegovo hudejbijsko shvaćanje nametnulo je filozofiju majorizacije Hrvata u BiH kao glavnu metodu ostvarivanja bošnjačkog cilja neostvarenog u ratu.

Širenje bošnjačkog političkog “Prostora džihada” (Naziv koji tijekom rata u uporabu unio general bošnjačke Armije BIH Šerif Patković pozdravljajući Aliju Izetbegovića povikom “tekbir”) je u očima dijela bošnjačkih elita parcijalno zaustavljeno upravo 1994. godine formiranjem bošnjačko-hrvatskog entiteta FBiH.

Hrvatska i politički predstavnici Hrvata u BiH konačno se trebaju emancipirati od eurokratskog zataškavanja stvarnog političkog stanja u FBiH.

Tom entitetu prijeti dvostruki ciparski scenarij: prvo, teritorijalna i politička podjela i, drugo, potpuno kastriranje uvjeta za pregovore o održivom ugovoru i dugotrajnom miru između Bošnjaka i Hrvata.

Kao potpisnica svih važnijih sporazuma, hrvatska strana je dužna promijeniti paradigmu samog shvaćanja cilja i djelovanja vodećih bošnjačkih aktera.

Zbunjenost hrvatskih predstavnika i javnosti izraz je potonuća u komotnost europskog postmodernizma i zapostavljanja temeljnih islamskih koncepata koji utječu na shvaćanje međunarodnih i međunacionalnih odnosa ugrađenih u suvremenoj bošnjačkoj političkoj tradiciji.

Jedno od tih koncepata danas se očituje u Arafatovom savjetu Aliji Izetbegoviću o prihvaćanju hudejbijskog mira i kasnijeg nastavka borbe. Drugim riječima, metoda djelovanja je promijenjena, ali cilj nesmetanog vladanja teritorijem i narodima i dalje je isti.

Istom filozofijom Muhamed je osme hidžretske godine ovladao Mekom, a Kurejšiti su mirno spavali vjerujući da je sporazum jednak za sve.

Hrvati i njihovi predstavnici se moraju probuditi iz sna i tražiti strateška rješenja dok se, u ograničenom vremenu hudejbijskog mira, „istorijska prilika“ njihovog konačnog brisanja iz FBiH nije ostvarila u ratu drugim sredstvima.

O Autoru: Ivan Šušnjar je analitičar i aktivist iz BiH. Imenovan je na diplomatska mjesta u Čikagu (2014.) potom  u Prag (2015.), ali su bošnjački nacionalisti  huškačkim konstrukcijama i pritiskom prema Međunarodnoj zajednici minirali njegove agremane na obe diplomatske destinacije.. Tadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH, iz prosvjeda, pune četiri godine je ostavio mjesto u Pragu praznim. U međuvremenu, sarajevskim nacionalistima podobni Hrvati, popunili su hrvatska diplomatska mjesta u BiH diplomaciji.

Izvor: Hrvatski politički tjednik

guest
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

COVICU I HDZ, NEZELIMO VIŠE IZBORNI ZAKON, HOĆEMO SAMOUPRAVU I AKTIVIRANJE HRHB, KAD MOŽE DODIK TRAŽIT OTCJEPLJENJE MOŽEMO I MI, SAMO JE SPAS HRVATIMA U HRHB, IMAŠ DESET DANA INAČE IZLAZIMO NA ULICE

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Tako je dosta je više turskog zuluma, nemamo šta izgubiti idemo na sve ili ništa, HRHB

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Neka vam Mile da u Bosanskoj Posavini…

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Briši na svojih 17%,mi smo država u drzavi

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Daće te vi burčko gdje sam vam ga spručko.

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Dobit cete,sledeci ponedjeljak…

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Prekosutra RS povlači vaše namještaljke.

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Bravo lave! Bravo! Tako je!

Dambo
Dambo
1 godina prije

Washingtonskii sporazum? Samo ime grada govori ko ga je nametnuo.

Dambo
Dambo
1 godina prije

Tek je dug. Obećava. Pročitaću ga večeras pred spavanje.

Derim
Derim
1 godina prije

Muhammed a.s.,zadnji Boziji poslanik i najbolji covjek koji je hodao zemljom nikada nije slagao, pogazio datu rijec ili iznevjerio dogovoreno.
Ali,to vama nije bitno.
Za vas je vazno samo to da u BiH nikad vise nece biti nista slicno zlocinackoj tvorevini,tzv hb.
Sa ostalim se ne zamarajte.

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
1 godina prije

Takvi su i ovi današnji.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Muhamed možda nije ali ste zato vi bošnjaci pogazili sve pa i svoje dostojanstvo birajući drugome predstavnike. Sad naravno prebacujete loptu na drugogaNama hrvatima je više svejedno šta će dalje biti .Samo znamo da više s vama nećemo imati posla Da uvedu 100 sankcija više nas nije briga .Sada hoćemo da imamo isto što i srbi .Ništa više ni manje
Više nema povratka

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Dobit cete all u ku.cu😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Ne mogu svi to dobiti .Bošnjaci su to odavno dobili .Nestalo više .Sve k u. r c. e ste pokupili.Od svakoga po jedan😂😂😂😂🤣🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Ostadoste u 17% ko što vam aljo bHljo potpiso

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

A i ćete dobi i baš taj qurac.

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Bravo

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Kad je Muhi taki dobrica ,na tog se ti i takvi odmetnušte , pexine bahlinski

Last edited 1 godina prije by Ganga🐉
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Ehbiotete Muhamed I peganber, samo rasiri zagu

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

A što zigu curice od 9 godina? Ma bjaži.

Carlos
Carlos
1 godina prije

Ne treba dramiti. Step by step.

EugenSavojski
EugenSavojski
1 godina prije

Samo potpuni poraz potomaka turskog okupatora nam osigurava mir na našoj zemlji a protektorat će se podijeliti na dva dijela na hrvatski i srpski a islamiistiičke_teroriste ćemo uništiti!

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  EugenSavojski
1 godina prije

Rece katolicki pidofil😊

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Slušajte vučka na rts ako vam ga nisu zabranili. Upravo govori protiv rokhfelera. Snijeg li kirba tako govoriti?

IvoAndrić
IvoAndrić
1 godina prije

Sa baliyama nema pregovora samo šaka u plisnavu čergarsku glavu!

Viktorija
Viktorija
1 godina prije

Muhamed je SOTONA treba ih uništiti!!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Viktorija
1 godina prije

Ne trebaa muhameda vrijeđati nije on kriv
Što se tiče uništenja oni će sami sebe uništiti

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Ok. Pa što se onda pozivate na njega kad je bolji od vas?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Viktorija
1 godina prije

Kad bi sve izbacili što ne valja iz kurana bio bi tanji od micky mouse stripa

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

A oj Slobo a oj Slobo salji nam salate bice mesa bice mesa k.át cemo Hrvate…😊

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Ilička stiže… Ljuti serbi iz Doline Bosne. Nikad njihove linije nisu pale. Svi u Brčko prešli.

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Got ovi ste katolicki pidofili 😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Misliš na srebrenicu?

Brcak 215
Brcak 215
1 godina prije

Sjedim sajnos prijateljem Hrvatom u Brckom on mi kaze” ja sam katolik I bosanac.”

Ja mű kazem ,'”
ma budi sto hoces zemljak”
Da li da mu vjerujem?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Nabio ti ga on materi i sestri

Real
Real
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Pa lijepo ” častiš” svog prijatelja sa ovim gore postovima, svaka ti čast, još si iz Brčkog gdje nema međunacionalnih tenzija

ZzzzDeno
ZzzzDeno
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 godina prije

Ma hebo ga ti ovo si već 100 puta govorio. Imaš li šta novije?

ZzzzDeno
ZzzzDeno
1 godina prije

Ko je ona debela hipopotamka u crnom higabu?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  ZzzzDeno
1 godina prije

To je islamisticka hazdaja droca od aljebalje, zvana khebab u po somuna ili lonac sarme koji sjedi

Rope
Rope
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Admin. derpe

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Rope
1 godina prije

Koji ti zigu mrtvog cacu

Stipe
Stipe
1 godina prije

O đavao ga nosio, ja sam mislio da je ova sotona savs bio samo pedofil. A uz to on je bio i razbojnik, palikuća, pljačkaš karavana, ubojica, glavosječa, šizofrenik i razvratnik najniže vrste. Ubijao je muževe i obitelj žena koje mu se sviđaju te ih na silu trpao u harem. Pa on je bio sotona na zemlji. Prorok sotone. Zato nije nikakvo čudo što su mu ovakvi vjernici, kada je on bio ovakav.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ljudi budimo razumni, ovo neide vise.
Cak i ljudi koji su bili u braku i vide da nemogu zajedno dodu do zakljucka da se moraju razici. Pa nije smak svijeta da se mirno razdruzimo. Nece biti Bosnjacima lose u Herceg Bosni niti ce Hrvatima biti lose u Bosni, gdje su Bosnjaci vecina.