Published On: Sri, pro 8th, 2021

RAĐA LI SE MOSTARSKA “NASA”? Predstavljen Leo Rover

U sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u Mostaru, danas je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti predstavljeno pametno vozilo – Leo Rover, dio projekta Smart Campusa koji Sveučilište realizira sa svojim strateškim partnerima HT Eronetom i Ericssonom Nikolom Teslom.

Nazočne su pozdravili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić te doc. dr. Tomislav Volarić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije, koji je zahvalio strateškim partnerima HT Eronetu i Ericssonu Nikoli Tesli te istaknuo njihovu potporu Smart Campusu, koji je, podsjetimo započeo projektom Smart Parkinga promoviranog prošle godine.

Predstavljen Leo Rover - Predstavljen Leo Rover

Član Uprave HT Eroneta Tomislav Ruk kazao je kako je HT Eronet jedan od aktivnih sudionika digitalne transformacije društva, što je zapravo i jedna od njegovih strateških odrednica.

– U tom smislu HT Eronet od samoga početka podržava sve aktivnosti koje se odvijaju na Sveučilištu, uključeni smo u niz zajedničkih projekata, s naglaskom na Smart Campus. Nadamo se da će inovacije koje će proizaći iz ovih projekata u konačnici biti primijenjene u praksi, a na dobrobit ne samo sveučilišne, nego i cjelokupne zajednice, ususret potpunoj digitalnoj transformaciji koja nas očekuje u budućnosti.

Matej Perković iz Ericssona Nikole Tesle izrazio je zadovoljstvo što se već dvije godine sustavno radi, zajedno sa Sveučilištem u Mostaru i HT Eronetom, na novim idejama koje će kasnije biti realizirane i primjenjivane u gospodarstvu.

– Drago nam je što se ova transformacija odvija upravo u Mostaru gdje se razvijaju nova tehnološka rješenja. Tako na LTE tehnologiji HT Eroneta zajednički razvijamo pametno Sveučilište, a u planu je i 5G Smart Campus.

Nakon predstavljanja projekta, na FPMOZ-u je održan i hackathon u robotici za studente Sveučilišta u Mostaru. Naime, studenti su se u timovima natjecali u izgradnji programa za mobilnoga robota, tj. pametno vozilo Leo Rover.

Predstavljen Leo Rover - Predstavljen Leo Rover

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
ZzzzDeno
ZzzzDeno
1 mjesec prije

Ne znam šta je ovo, ali je dobro jer je hrvatsko!