Published On: Pon, stu 4th, 2013

Od Komarice se traži da Dodiku vrati orden

Hoće li banjolučki biskup Franjo Komarica vratiti orden predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku kojim ga je odlikovao prije nepune dvije godine!? Naime, kako doznajemo iz izvora bliskih Crkvi, od biskupa Komarice se traži da razmisli o povratu „odličja“ Dodiku zbog obespravljenosti Hrvata u Republici Srpskoj. Kulminaciju nezadovoljstva uzrokovala je činjenica što Katolički školski centar u Banjoj Luci ni za ovu školsku godinu nije uspio ući u entitetski proračun.

– Svih šest katoličkih školskih centara u Federaciji BiH su na proračunu, samo onaj u Republici Srpskoj nikako ne uspijeva ući u proračun. Rad Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci svi hvale, od ministara prosvjete do predsjednika Dodika, no već godinama odbijaju staviti ga u proračun. To je pokazatelj kako nema političke volje da se Hrvatima iziđe ususret, da vlada zakon jačeg – kažu nam u Crkvi.

Biskupa Komaricu pitali smo hoće li Dodiku vratiti orden jer KŠC Banja Luka ne želi staviti u entitetski proračun.

Pohvale iz Europe

– To su dva različita pitanja. Ja sam od Dodika dobio priznanje, kako mi je sam pojasnio, jer se Hrvati katolici nisu ogriješili o svoje susjede u proteklom ratu. Kao njihov duhovni pastir odlikovan sam jer Hrvati banjolučke regije ni nad kime nisu počinili zločin. Kada je, pak, riječ o neuvrštavanju našeg KŠC-a u proračun Republike Srpske, držim da je to nepravda prema nama i diskriminacija. Razmišljao sam da zatvorimo školu jer nemamo materijalnih sredstava za financiranje plaća zaposlenih. Morao sam se zadužiti, a da vratim dug, morao bih prodati neku crkvenu nekretninu. I dokle tako!? Međutim, i roditelji djece koja pohađaju našu školu plaćaju porez u entitetu, pa bi bilo logično da entitet plaća njihovo školovanje. Naša škola radi po europskim standardima, nemamo kapaciteta koliki je interes učenika, stižu nam pohvale i iz Europe i s relevantnih adresa u Republici Srpskoj, samo nam ne daju novac za rad. Financiranje naše škole unutar proračuna RS za školstvo je kap u moru, no, nažalost, nema političke volje već osam godina da nas stave u proračun. Nažalost, problem škole je tek vrh ledenoga brijega svih problema i obespravljenosti koje proživljavaju banjolučki Hrvati. Ja ne želim nikome biti kost u grlu, ali mi se moramo boriti za naša prava da bismo opstali na našim stoljetnim ognjištima – kaže biskup Komarica.

Dodik: Nema diskriminacije

A je li pokucao i na Dodikova vrata tražeći da KŠC Banja Luka uđe u proračun, pitamo Komaricu.

– Jesam! Rekao mi je da će, kada i Pravoslavna crkva osnuje školu, tada i nas staviti u proračun. A Pravoslavna crkva uopće nama namjeru osnivati svjetovne škole, a njihova Bogoslovija u Foči je na proračunu. I „Slobodna“ je od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražila odgovor zašto je banjolučki KŠC jedini u BiH izvan proračuna.

– Vi znate da mi financiramo javno školstvo, međutim, ne financiramo privatne škole i fakultete. KŠC je privatna škola i ne možemo je staviti u proračun, kao niti jednu drugu, tu nema diskriminacije. Sada se u Banjoj Luci osniva medžlis Islamske zajednice, što ćemo onda s tim? I Pravoslavna crkva namjerava otvoriti gimnaziju. Što bi sve trebalo ući u proračun, to pitanje će se trebati riješiti sistemski. Mi KŠC Banja Luka ne možemo uvesti u proračun, ali je činjenica da smo ih financijski potpomagali. To vam možemo precizno dokumentirati, kaže Dodik.

Eventualno vraćanje ordena zbog obespravljenosti Hrvata u RS Dodik nije komentirao. Veli da se mora raspitati o tome.

S.D. | otvoreno.ba