Published On: Mon, Nov 4th, 2013

Snowden objavio Manifest za istinu

BERLIN – Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost /NSA/ Edvard Snowden rekao je da pozivi za veći nadzor državnih obavještajnih agencija pokazuju da je opravdano to što je on javnosti otkrio metode i mete tajnih službi SAD.
U svom “Manifestu za istinu”, objavljenom u današnjem izdanju njemačkog dnevnika “Špigl”, Snowden ističe da trenutne diskusije o programima za masovno prisluškivanje u brojnim zemljama pokazuju da je njegov postupak donio promjene.
“Umjesto da nanese štetu, korist od saznanja sada je jasna, jer se predlažu reforme u politici, nadzoru i zakonima. Građani moraju da se bore protiv zataškavanja informacija o pitanjima od ključne važnosti za javnost. Oni koji govore istinu ne krše zakon”, naveo je Snowden.
U manifestu Snowden ističe da je masovno prisluškivanje globalni problem kojem su potrebna globalna rješenja, te da “kriminalni programi praćenja tajnih službi ugrožavaju privatnost pojedinca, slobodu mišljenja i otvorenost društva”.
Snoudenu je u avgustu odobren azil u Rusiji, nakon što je duže od mjesec dana proveo u tranzitnoj zoni aerodroma “Domodedovo” u Moskvi, gdje je stigao iz Hong Konga.
Snouden je ove sedmice ponovo bio u žiži medijskih interesovanja nakon sastanka sa poslanikom njemačkog parlamenta Hans-Kristijan Štrobelom u Moskvi.
Dokumenti koje je Snowden dostavio medijima o NSA, od njihovog masovnog praćenja elektronske pošte do prisluškivanja mobilnih telefona svjetskih lidera, izazvali su negodovanje američkih saveznika.