Od Francuza se traži da iz karantene idu raditi na polja, pusta zbog manjka sezonaca

Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume obratio se 24. ožujka milijunima nezaposlenih i stotinama tisuća Francuza koji su na prisilnom dopustu zbog ograničenja koja su uvedena zbog širenja epidemije koronavirusa i koji ne mogu napustiti svoje domove zbog policijskog sata. Pozvao ih je da se “pridruže velikoj moći francuske poljoprivrede” i da odu raditi na njivama kako bi pomogli francuskim poljoprivrednicima, koji su ostali sami sa svojim farmama bez sezonskih radnika, koji obično dolaze iz inozemstva, iz siromašnijih zemalja EU.

Sada su granice Francuske zatvorene, a strani radnici ne mogu doći na polja francuskih poljoprivrednika.

“U poljoprivredi je trenutno dostupno 200 000 neposrednih radnih mjesta, uglavnom za radove na poljima”, rekao je ministar u izjavi za televizijski kanal BFM.

Desetljećima je dobro subvencionirana iz EU fondova francuska poljoprivreda jeftino zapošljavala tisuće stranih sezonskih radnika.

“Moramo raditi kako bismo osigurali Francuze”, rekao je ministar Guillaume, zatraživši od Francuza da ispune čin građanske dužnosti. Dodao je da će poljoprivrednici, naravno, plaćati volontere. Kako se to može postići bez državne uprave i koordinacije nije jasno. Tako da ministrov apel zapravo nema smisla. Gdje bi oni koji žele trebali ići? Kome se trebaju javiti? Gdje će raditi na poljima? Sve je to nepoznanica.

Izjava ministra poljoprivrede izazvala je velike polemike na francuskim informativnim portalima, jer je uslijedila nakon službene poruke vlade u kojoj se od svih traži da ostanu u svojim domovima nekoliko tjedana. U  ponedjeljak navečer je premijer Eduard Philipe odlučio pooštriti kazne.

Očito je da postoji određena kontradikcija između poziva da “ostanete kod kuće” i “idite na njive, kako biste spasili francusku poljoprivredu zajedno s francuskim poljoprivrednicima”.

Prema utvrđenim pravilima, Francuzi smiju napustiti svoje domove samo u opravdanim slučajevima i kretati se samo u svojim stambenim područjima. Ako nemaju priliku raditi kod kuće, onda mogu ići na posao, kao i otići u trgovinu i kod liječnika. Također im je dopušteno šetanje pasa i bavljenje sportom, ali samo pojedinačno, a ne u grupi.

Paralelno s apelom ministra poljoprivrede da pomognu poljoprivrednicima, ministar ekonomije Bruno Le Maire zatražio je od velikih trgovačkih lanaca da svoje proizvode uzimaju prvenstveno od francuskih poljoprivrednika.

“Tražim daljnje napore velikih trgovačkih lanaca za primanje francuskih proizvoda”, rekao je ministar u vijestima Radio France Info, naglašavajući da su francusko voće, povrće, meso i riba na policama dokaz “ekonomskog patriotizma” trgovačkih lanaca.

Slične „domoljubne“ izjave i apeli francuskih ministara svjedoče o propadanju jedinstvenog tržišta robe i rada u Europskoj uniji i posljedičnom ekonomskom kaosu.

logično.com