Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Od danas je poznato koji su paradžemati odbili poslušnost Kavazoviću

Must Read

Završena je 4. redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH. Na dnevnom redu bilo je 13 točaka.

Kako je nakon sjednice priopćeno, Rijaset IZ BIH proveo je proces intenzivnih razgovora s pojedincima, pripadnicima islama koji nisu u evidenciji članova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odnosno skupinama koje nisu uključene u džemate Zajednice na teritoriju države.

Rijaset je o tim razgovorima obavijestio Vijeće muftija i podnio Izvješće s prijedlogom zaključaka Saboru. Doneseno je ukupno sedam zaključaka.

Na temelju informacija prikupljenih tijekom provođenja ove Instrukcije, statistike među ostalim izgleda ovako: obavljen razgovor s 38 skupina paradžemata, od toga, Zeničko Muftijsko 13, Sarajevsko 12, Tuzlansko 7, Bihaćko 3, Mostarsko 2, Travničko 1. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrirana nijedna skupina.

Broj objekata koje koriste ove skupine, a koji nisu registrirani u IZ BiH je 29 iu njima se između ostalog obavlja džuma namaz u 19, a bešvakat namaz u 20. Od ukupnog broja skupina s kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 skupina su potpisali Protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu. To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija – Kakanj, Osijek, Jewel – Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići, Bočinja.

Predstavnici 22 skupine nisu potpisali Protokol: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, strnokosi – Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić / Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla, Dubnica, Delići-Hukići.

Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sustavu Tarikatskog centra. Postojke džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot ”, rečeno je između ostalog nakon sjednice.
Medijima se nakon Sabora obratio Ismail ef. Smajlović, direktor uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Novinari su ga pitali što će biti s paradžematima koji su odbili pristupiti IZ BiH, budući da je ranije ove godine ministar sigurnosti Dragan Mektić najavio njihovo sankcioniranje.

Ismail ef. Smajlović je odgovorio: “Dragi Bog to zna, on odlučuje o tome”.

On je ocijenio da je ono što je realizirano danas uspješno, što nije realizirano – vrata IZ BiH su uvijek otvorena.

“IZ je i ranije imala normiran i uređen sustav, i to se moglo urediti da ne bi imali ove paradžemate. Mi imamo određeni broj paradžemata, ali ne znamo je li on konačan. Podatke smo dali u javnost”, dodao je Smajlović.

Još jednom je napomenuo da svi oni koji se žele priljuciti IZ BiH, moraju poštovati procese i procedure – i da da opcija ostaje otvorena za sve.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -