Published On: Pet, lis 1st, 2021

Od Asimovog ‘završavanja’ do Draškovog jahanja: ‘Hajde završi to, a mi ćemo ti pomoći ako Bog da…’

U političkim borbama na Balkanu, jedno tradicionalno oružje je svevremeno. Prisluškivanje je tema na kojoj se ruše vlade, cijepaju države, diskredituje vlast ili opozicija.

Osim prisluškivanja, zastupljeno i neovlašteno snimanje, pa smo u zadnjih nekoliko godina, pogotvo tokom trajanja pandemije, svjedočili situacijama u kojima su zahvaljujući ovim metodama, razotkrivene mnoge nelegalne radnje, koje su samo potvrdile da je BiH jedna od vodećih zemalja po pitanju mita i korupcije. To potvrđuje činjenica da je velika većina njih ostala bez sudskih epiloga. Svakako, bilo je i komičnih sitaucija, video snimaka, u kojima se njihovim akterima pokušao diskreditirati ugled.

Ko je koga završavao(snimao)?!

Afera ‘ Asim’

Jedna od najpoznatijih afera koja je Kanton Sarajevo potresla u februaru 2020. godine. Naime, tada jenačelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koji su održani prije nego je snimak objavljen. Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovskog povjerenstva i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Na snimku koji je objavio Efendić evidentno je da Sarajlić, zajedno sa Sabahudinom Delalićem (tadašnjim zastupnikom  SDA u Skupštini KS) i Muhamedom Šehovićem, SDA vijećnik u Novom Gradu dogovaraju lojalnost glasa nepoznatog izaslanika koji je umjesto za Efendića trebao biti osiguran kao glas za Fikreta Prevljaka, izabranog predsjednika KO SDA Sarajevo. Međutim, osim ove tematike, na snimku se može čuti i kako Sarajlić i Delalić prije svega iznose brojne detalje iz bliže i dalje prošlosti kada je riječ o kadroviranju, lobiranju, zapošljavanju, ali i planovima.

Nekoliko pitanja se posebno nameću iz cijele priče, a to su, akteri snimka, prije svega Sarajlić i Delalić potvrdili iznošenjem tih navoda. Tako je Sarajlić kazao da se u proces izbora predsjednika KO SDA Sarajevo “u subotu i nedjelju” uključio i Bakir.

Sarajlić je u dva navrata spomenuo, doduše po nadimku i direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, tvrdeći da je Osmica na njihovoj strani te da se neimenovani izaslanik koji je predmet snimka ne treba plašiti prepiske na Viberu. Drugi primjer gdje Sarajlić spominje Osmicu je priča koju je ukratko kao primjer “završavanja” određenih poslova i lobiranja naveo, a riječ je o izboru gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake prije skoro 4 godine.

Afera Respiratori

Iako ova Afera nije ‘svjetlost dana’ ugledala uz pomoć neovlaštenog prisluškivanja ili snimanja, red je da je spomenemo. U središtu priče premijer Federacije Fadil Novalić, sada već bivši direktor Ferderalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić. SIPA je uhapsila, pa pustila sve trojicu da se brane sa slobode. Optužnica ih tereti za pranje novca i zloupotrebu položaja, odnosno da su iz Kine nabavili respiratore koji su plaćeni više od realne vrijednosti. Optužnicom je obuhvaćena i federalna ministrica finansija Jelka Miličević. Poruke između glavnih aktera koje su tokom ročišta prezentirane na sudu, djelomično otkrivaju kako se odvijao proces nabavke respiratora iz Kine.

Dodikovo prisluškivanje

Dodik je na sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske u maju 2020. godine otvoreno priznao da učestvuje u prisluškivanju članova opozicije u RS.

Nemojte dozvoliti da džabalebaroši pokvare ovu situaciju. Ja razumijem političku borbu, ja sam bio u opoziciji. Ti nisi ni izabran i već si eks gradonačelnik. Ne možeš ni proći u svojoj partiji, a ne kod naroda. Ni tvoja partija ne želi da te kandiduje, pitaj ove iz SDS ja im slušam telefone i znam. Svi su protiv tebe – rekao je Dodik pokazujući na Nebojšu Vukanovića iz SDS.

Ispostavilo se da je to sve bio njegov performans, te je cijeli slučaj ubrzo potom gurnut pod tepih.

Razgovor Osmanagića i Tadić  

Prije  desetak dana, odnosno  17. septembra su pojedini mediji objavili snimak sa sastanka Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, i Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, a koji je navodno snimao Mehmedagić, nakon čega su se oglasili i iz OSA-e. Pozvali su sve relevantne institucije u ovom slučaju da provjere ko je snimao zvanični sastanak u Tužilaštvu BiH između osoba koje imaju pristup tajnim podacima. Dan nakon tog snimka, pojavio se još jedan. Objavio ga je portal Avaza. U tom snimku Mehmedagić kaže, kada je sreo novinara Avdu Avdića, da ga je “nabio nogom i ganjao ga dole”. Između ostalog, na tom snimku spominje Ranka Debevca, predsjednika Suda, Milana Tegeltiju, Asima Sarajlića, Gorana Salihovića.

U jednom trenutku Osmica priznaje da OSA prati i novinara Avaza, koji objavljuje tekstove o njemu: “Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao.

Govoreći o Avdi Avdiću, Osmica je rekao:

“Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao ‘šta je vi paraobavještajci’. Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole. On je onda išao u Ambasadu SAD, FUP, SIPA-u, podnio krivičnu prijavu protiv mene, pa se onda počeo ‘lizati’ sa mnom”, čuje se kako kaže Osmica.


Stanivukovićeva škola jahanja

Dok RS trese afera ‘Kiseonik, koju je navodno razotkrio gradonačelnik Banja Luke, sasvim ‘iznenada’ pojavio se snimak gradonačelnika Banja Luke na koje on uči jahanju.

Naime na videu se vidi djevojka koja uu kancelariji sjedi na leđima Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, dok je on uči kako se jaše konj, Snimak se pojavio na internetu i za veoma kratko vrijeme postao viralan, ali i izazvao brojne reakcije. Nije poznato ko je snimao video, ali na njemu je primjetno da je djevojka bila poprilično zainteresovana da nauči kako se jaše konj, a Stanivuković joj je to sa istim žarom i pojašnjavao.

Jasno je da objavljivanjem snimka starog više od tri godine žele da skrenu pažnju sa najvećeg kriminala do sada, ali neće uspjeti”, napisao je Stanivuković, aludirajući na aferu koja je trenutno akutelna u RS-u.

0 0 glasovi
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x