OĆE GA KO NAPAST ZA MIJEŠANJE U UNUTARNJA PITANJA? Moon najavio izmjene federalnog Ustava

Velekolonizator SAD-a u BiH Patrick Moon izjavio je da proces reforme Daytonskog mirovnog sporazuma nije završen, te da su za euroatlantske integracije BiH bitne reforme, uključujući i Ustav.

“Za kretanje članstva u EU i NATO bitne su reforme, uključujući i Ustav. Te reforme trebaju biti pozitivne, da jačaju demokraciju, vladavinu prava i ekonomski razvoj. Proces reforme Daytona nije završen”, istakao je Moon.

Veleposlanik SAD je naveo da taj proces tek počinje, kako se zemlja kreće naprijed, ocijenivši da su dobra nastojanja da se Ustav modernizira i prilagodi novim prilikama.

“Dogodit će se neke neophodne reforme”, podvukao je Moon.

Moon je ocijenio da BiH ima najkompliciraniju političku strukturu u svijetu, te da bi SAD željele vidjeti poboljšanja, gdje su ona moguća.

On je dodao da SAD, uz pomoć drugih članica međunarodne zajednice, promoviraju proces koji bi mogao voditi amandmanima federalnog ustava, da bi se učinio funkcionalnijim i jeftinijim, te da bi bolje služio svim građanima Federacije BiH.

Moon je dodao da SAD to vide kao proces koji će trajati možda godinu ili dvije, te se nadaju da će on dovesti do promjena.

“Ni SAD ni druge članice međunarodne zajednice ne daju nikakav prijedlog. Ovo moraju uraditi građani Federacije BiH, a mi ćemo pomoći”, poručio je Moon.

Govoreći o trenutnim prilikama u BiH, Moon je ocijenio da se političari ne fokusiraju dovoljno na probleme u zemlji, a da su najveći problem ekonomija i nezaposlenost.

On je istakao da je pozitivan primjer proces koji su započeli lideri šest političkih stranaka sastancima i razgovorima o pitanjima koja su neophodna za rješenje da bi zemlja išla naprijed.

“Mi smo ohrabreni da se proces razvija i nadamo se da će se nastaviti. Nadamo se da će se zabaviti nekim drugim pitanjima. Proračun je usvojen i oni se moraju dogovoriti o odluci ‘Sejdić i Finci”, naveo je Moon.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukcija Vijeća ministara BiH, koji će, vjerojatno, dalje funkcionirati bez SDA, Moon je istakao da je to interno pitanje i da SAD o tome nemaju posebno mišljenje i stav.

“Mi se nadamo da sve ovo prekomponiranje neće predugo vlasti odvući od pitanja koja je važno rješavati”, zaključio je Moon.(Srna)