Published On: Ned, tra 10th, 2022

Objavljena monografija ratnog znakovlja postrojbi Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane

Postrojbe Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane utemeljene su 10. travnja 1992. godine. U iznimno teškim ratnim uvjetima Vojna policija brzo je izrasla u značajnu i respektabilnu postrojbu koja je bila u stanju uspješno odgovoriti svim postavljenim ratnim i vojno-policijskim zadaćama. Svojim ustrojem, veličinom i djelovanjem te postrojbe bile su uz hrvatski narod na prostorima gdje je živio.

Domoljubni osjećaj

– Postrojbe Vojne policije popunjavali su mladići i djevojke izraženih prirodnih borbenih i bojnih sposobnosti, s razvijenim domoljubnim osjećajem i razumijevanjem povijesnog izazova za opstojnost i slobodu svoga naroda. Biti u postrojbama Vojne policije, sudjelovati na svim važnim ratištima, bilo u napadnim ili obrambenim zadaćama, uz svoje redovite policijske zadaće, bilo je i čast i privilegij za sve njezine pripadnike – kazao je za Večernji list umirovljeni pukovnik Žarko Vrljić, predsjednik Zajednice udruga veterana Vojne policije HVO-a. Dodaje kako su u ratnom razdoblju od 1991. do 1996. godine postrojbe Vojne policije imale više od 5500 pripadnika koji su nesebično svoje živote prepustili ratnoj neizvjesnosti i vihoru zla koji se pojavio. Ističe i to da je više od 800 pripadnika, ranjavanjem i zatočeništvom, preuzelo žrtvu, križ i patnju. – Nažalost, 195 naših vitezova položilo je svoje živote za našu budućnost. Njihova žrtva za nas je svetinja – poručio je Vrljić.

Također je kazao kako je bivšim pripadnicima postrojbi Vojne policije iznimna čast biti među postrojbama hrvatskog naroda koje je odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović za ratni doprinos u stvaranju neovisne, suvremene, demokratske i europske Republike Hrvatske, kao i za opstojnost, ravnopravnost i slobodu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Govoreći o obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, istaknuo je kako će hrvatskom narodu 8. travnja trajno ostati upisan kao ponos i prkos hrabrih mladića i djevojaka, ali i spomen na poginule, umrle i nestale branitelje koji su svoje živote ugradili u opstojnost i slobodu svog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i u stvaranje moderne i samostalne Republike Hrvatske. Nedavno je utemeljena Zajednica udruga veterana Vojne policije HVO-a koja okuplja šest ranije utemeljenih udruga veterana Vojne policije u BiH.

– Djelujemo u svim županijama i općinama gdje su postojale postrojbe Vojne policije – od Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske do Srednjobosanske županije, kao i u općinama i gradovima koje su izvan navedenih županija, a koje su u ratnom razdoblju imale postrojbe Vojne policije. Gdje živi naš hrvatski narod, žive i naše udruge Vojne policije – kazao je za Večernjak Vrljić. Smatra da ih, u toj velikoj obitelji, i danas okupljaju zajedničke vrijednosti. – Obilježavamo važne datume našeg ratnog vremena, odajemo počast našim poginulim prijateljima, našim invalidima pokušavamo pomoći u pravnim i životnim tegobama, pokušavamo sudjelovati u kreiranju zakonskih rješenja, a koja se tiču braniteljske populacije. Želimo biti svjedoci istine o ratnim događanjima, želimo govoriti o hrabrosti i pobjedama hrvatskih branitelja, ali i o stradanju, boli i patnji koju svaki oružani sukob nosi – istaknuo je ovaj umirovljeni pukovnik.

Objavljena monografija

U povodu obilježavanja 30. godišnjice utemeljenja postrojbi Vojne policije objavljena je i monografija “Ratno znakovlje postrojbi Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane”.

Vrljić ističe kako su tijekom povijesti svi narodi imali potrebu označavati događaje i vrijeme u kojima žive. Time su, dodaje, označavali sebe i svoju ulogu u povijesnom vremenu.

– I hrvatski narod, kroz burnu i daleku povijest, braneći sebe i čuvajući svoj identitet, ostavljao je svoja obilježja i simbole toga vremena. Ova monografija neće uobličiti povijest Vojne policije jer je to izazovna i kompleksna tema – dodao je u razgovoru za Večernji list.

Namjera je, kako kaže, prezentacijom sudjelovati u razumijevanju povijesti ovih postrojbi, kroz znakovlje približiti čitatelju njihov značaj, prezentirati okolnosti njihova nastanka i težnji hrvatskog naroda za slobodom. Važno je, smatra Vrljić, otrgnuti ih od zaborava i dati im značaj kakav zaslužuju, kroz povijest za budućnost. Na kraju je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju, čuvanju i prikupljanju ratnog znakovlja postrojbi Vojne policije HVO-a./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Mošnje su imale znakovlje podruma po zgradama i trezora.. 😁

Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

Mi bošnjaci smo glupi što pričamo

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Jesu tačno ovi …PORVACENI BOSNJACI katolici posebno…sada imaju problem…pokušavaju opravdati UZP kao historojsku potrebu…lažu sami sebe i vlastitu izdaju Bosne i katolički terorizam najavljuju čineći medjunarodne skanalozne diplomatske skupove…DOKLE CE BOSANCI I DRZAVNO TUUITELJSTVO TOLERISATI OVE PROVOKACIJE..PASCE OVDJE MRTVA GLAVA,..VISOKI PREDSTAVNIK BI MORSO INTERVENISATI…EUFOR POSEBNO..

Izmetbegović
Izmetbegović
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Da, hvala ti na priznanju gluperdo.. 😁

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
1 mjesec prije

DA SAM ZATUCANI KATOLIK??????

DANAS DINARSKI KATOLIČKI TALIBANI , DILUVIJALNE SVIJESTI, IZGARAJU NA OČUVANJU HRVATSKOG IDENTITETA I DIGNITETA. KAKVOG LI PARADOKSA.????? I, EVO, DANAS NAM PORUČUJU NOVOM DEKLARACIJOM SABORU DA ZAŠTITI HRVATSKI KMETSKI JEZIK ,I TKO DRUGI NEGO=MATICA HRVASKIH KMETSKO-KATOLIČKIH POSLUŠNOSTI= INSTITUCIJA KOJA U SLUŽBI FEUDALNE KATOLIČKE CRKVE, NA OVIM PROSTORIMA, BAŠTINI KMETSKU SVIJEST I POSLUŠNOST KATOLIČKOJ CRKVI KOJA JE UVJEK BILA DIO CARSKIH DINASTIJA KOJE SU VLADALE EVROPOM I OSTAVILE NAM U NASLIJEDSTVO PORUKU DA NIKADA NE ZABORAVIMO ZASLUGE ZA SVOJU OPSTOJNOST MAJCI CRKVI I CARSKOJ , APSOSTOLSKOJ DINASTIJI HABZBURGA I KMETSKI JEZIK KOJI NAS JE STOLJEĆIMA DRŽAO NA OKUPU POD ZAŠTITOM MAJKE CRKVE NA NJENIM FEUDALNIM POSJEDIMA KOJI SU BILI DIO CARSKE LATIFUNDIJE.
TA MATICA SE OSJETILA POZVANOM DA SE PONOVNO JAVI U SKLOPU SVIH CRKVENIH AKTIVNOSTI, KOJE SE VODE VEĆ SKORO GODINU DANA PROTIV OVE KOMUNISTIOČKE VLASTI KOJA BAŠTINI ZLOČINAČKE IDEJE KOM UNIZMA,/BISKUP –POZAIĆ/ DA SE UVAŽE CRKVENE TRADICIJE ,KMETSKE POSLUŠNOSTI I ODANOSTI ,TIČUĆI SE POKORNOSTI ,PONIZNOSTI I POSLUŠNOSTI U SLIJEDU KATOLIČKIH TRADICIJA KOJE BAŠTINI KATOLIČKA CRKVA SA SVOJIM SLJEDBENICIMA-ČANDALOM.

DA SAM ZATUCANI KATOLIK ,DA SAM ISPRAZNI SLJEDBENIK CRKVE U HRVTA ,RIKNUO BIH IZ SVEG AVAZA ,DA ME ČUJU HRVATSKI MUŽEVI RAZRAHATLEJISANI NA ONOM SVIJETU : ŠUBIČ, MAĐARSKI VELIKAS, FEUDALNI SREDNJIOVJEKOVNI KMETSKI KRVOPIJA , BEZ IDENTITETA I DIGNITETA ,APSOLUTNI PODLOŽNIK CARSKOJ DINASTIJI; NJEGOVA SVIJEST SE GNIJEDZDILA NA DILUVIJALNIM NAGONSKIM SPOSOBNOSTIMA, UŽIVANJA, IŽIVLJAVANJA I SLUŠANJA;

JELAČIČ,GOLOGUZI  ODRAPANAC , PANKRT CRKVENOG FEUDALNOG NAMJESNIKA , INDOKTRINIRANI VOJNIK , ČUVAR AUSTROUGARSKE, APOSTOLSKE DINASTIJE;
STEPINAC, ZAUZLANI I NEDOTUPANI ĐAK SREDNJOVJEKOVNE SKOLASTIČKE FILOZOFIJE KOJI NIŠTA OD NJENE VRIJEDNOSTI NIJE ZAPAMTIO I USVOJIO OSIM VJERE U STRUKTURNU STRATIFIKACIJU KATLOIČKE ,KASTINSKE, ZLOČINAKE DINASTIJE DA BUDE NJEN SPARTANSKI VOJNIK KOJI NE MISLI NEGO SLUŠA;
FRANJO KUHARIĆ, EMANACIJA DILUVIJANE NAGONSKE SVIJESTI IZBRUŠENA U REDOVIMA KATOLIČKE SPARTANSKE GARDE KOJA UČI SLUŠATI A NE MISLITI. USPEO SE DO SVIJESTI KOJU HEGEL NAZIVA NESRETNOM ,KADA BIĆE NIJE SAMO SA SOBOM NI KOD SEBE, KADA NE ZNA DA JE SVOJA APSOLUTNA SUPSTANCIJA, V EĆ POSLUŠNI SPARTANAC DINASTIJE;
FRANJO TUĐMAN, IZDANAK SEOSKE PROVINCIJE , IZ OBITELJSKE I SOCIJALNE SREDINE KOJA JE BAŠTINILA KULT KMETOVSKE POSLUŠNOSTI CRKVI I NJENIM NAMJESNICIMA I SEOSKIM PANDURIMA U SLUBI FEUDALNE CRKVENE DINASTIJE.
NJEGOV UZRAST SE DOGAĐA NA RAZMEĐI MNOGIH SVJETOVNIH TURBULENCIJA ,KADA NE USPJEVA DA IH SUVERENO POIMA I SEBE ODREDI U ONOM SUVREMENOM SMJERU ,JER GA JE KOČILO NJEGOVO KATOLIČKO, KMETSKO VREDNOVANJE KOJE JE BILO DALEKO OD SVIH SUVREMENIH POIMANJA SVIJETA I ODNOSA U NJEMU.
ALI , VIHOR II SVJETSKOG RATA MU JE PRUŽAO ŠANSU ,JER SE NALAZIO U VEĆ ZRELIM GODINA KADA SVA ZBIVANJA OKO NJEGA PROTURIJEČE NJEGOVOM KATOLIČKO-KMETSKOM IDEALU ,VJERNIKU CRKVE U HRVATA I NJENOJ ULOZI KOJA JE POSTALA NEŠTO ŠTO ,PO NJEGOVOM POIMANJU CRKVE I ONIH VRIJEDNOSTI KOJE SU DIO NJEGOVOG ODGOJA ,ONIH KMETSKI POSTULATA ,NE PODUDRAJU SA NOVOM ULOGOM CRKVE U RATNIM DJELOVANJIMA. NARAVNO ,ON NIJE BIO SVJESTAN DA JE GLA VNI POKRETAČ I INICIJATOR NOVOG POKRETA ZA(NACI-EUGENIČKU) ČISTOĆU KATOLIČKE EVROPE, UPRAVO, POSTULAT KASTINSKE CRKVE UVJEK BIO I OSTAO.

IMAO JE VELIKU ŽIVOTNU SREĆU ŠTO SE NAŠAO U OKRUŽENJU ONIH KOJI SU MU BILI I NAJBLIŽI NJEGOVOM DJETINJSTVU, ALI KOJI SU ODUDARALI OD NJEGOVOG ODGOJA POIMANJA SVIJETA I SEBE U NJEMU, DA SU BILI NA VIŠEM INDIVIDUALNOM I DRUŠTVENOM NIVOU SVIJESTI, DA SU MU BILI NEKE VRSTE IZAZOV DA SE IPAK PRIKLJUČI NJIMA I POČNE REVIDIRATI SVOJE KMETSKO-KATOLIČKO POIMANJE SVIJETA .
TAKO SE NAŠ ,KRUPNOZUBI STOŽERNIK OTISNUO U DRUGAČIJE OKRUŽENJE ,SAD OPASNO PO ŽIVOT ,ALI I JEDINA ŠANSA DA OSTANEŠ ŽIV,ILI DA KAO MRTVAC NE BUDEŠ MRTAV ZA POVIJEST. TAKO SE NAŠAO NA ONOJ STRANI POVIJESTI KOJA JE BILJEŽILA NOVO RAZDOBLJE POIMANJA DRUŠTVENIH ODNOSA ,ONIH KOJI NISU KLASNO- EKSPLOATATORSKI, ONIH KOJI PRUŽAJU JEDNAKE ŠANSE ZA SVAKOG SVOG ČALAN ZAJEDNICE.
ALI NAŠ STOŽERNIK NIKADA SE NIJE UDALJIO IZ OKLOPA KATOLIČKOG DERANA KOJI MISLI KMETSKO –KATOLIČKIM POIMANJEM SVIJETA I SEBE U NJEMU , ALI UVJEK POSLUŠNIKA SVETOJ MATERI CRKVI U HRVATA I JAŠENJE PO NJENIM MITSKIM, SOCIJALNIM ILUZIJAMA DA ,AKO NE USPIJEŠ NA OVOME SVIJETU ,JOŠ BOLJI I PRAVEDNIJI UVJETI ,SADA BEZSMRTNI, TE ČEKAJU NA ONOM SVIJETU.
I NAŠ KRUPNO- ZUBI , STOŽERNIK , KADA SE DRUŠTVENO OSAMOSTALIO , STEKAO I NEKO OBRAZOVANJE KOJE JE PRIPADALO PO ONIM DRUŠTVENIM KRITERIJIMA ,DA SVI ĆLANOVI DRUŠTVENE ZAJEDNICE IMAJU JEDNAKE ŠANSE U KREACIJI SVOJIH SPOSOBNOSTI ZA DRUŠTVENU KORIST.
ON SE TADA SMATRAO NEKIM DUŽNIKOM DA SE VRATI SVETOJ MATERI CRKVI ,JER SAMO U NJENOM OKRILJU SE MOŽE PREDICIRATI ,SADA SA SVOJOM NAOBRAZBOM , NA STUPNJU CRKVENO-FEUDALNOG NADGLEDNIKA ILI CRKVENOG POVJERENIKA U  SVJETOVNO-CRKVENOJ VLASTI ,DAKLE, ONIH KATOLIČKO –KMETSKIH KRVOPIJA, O KOJIM PIŠE NAŠ NAJEMINENTNIJI SOCIOLOG , DINKO TOMAŠIĆ ,A KOJI SU BILI NAGRAĐIVANI ZAVIDNIM POSJEDIMA I BROJEM KMETOVA PA SU POSTALI CRKVENO-HRVATSKI VELIKAŠI ,DRUGI ŠUBIĆI ILI  ZRINSKI. A TAKVI SU SE ZVALI PLEMENITIM KOJIH JE PO NAŠEM ZAGORJU I SLAVONIJI  B ILO ZA HRANITI SVINJE.
TAKO SE NAŠ STOŽERNIK NAŠAO ,SAD NA NOVOJ SVJETSKOJ PREKRETNICI, KADA PONOVNO CRKVA RUŠI KORIJENE NOVIH DRUŠTVENIH ODNOSA ,SOCIJALISTIČKE-SAMOUPRAVNE ODNOSE, A SEOSKI DERAN KOJI U SVOJOJ KMETSKOJ SVIJESTI NOSI NEKE IDEALE ŽIVLJENJA U FEUDALNIM ODNOSIMA ,TRAŽI SVOJU ŠANSU OPET U OKRILJU SVETE MATER CRKVE ,TE POSTAJE FORMALNI PROZELIT IAKO JE U SVOJOJ SVIJESTI, KOJA SE KRETALA NA NIVOU ČULNE IZVJESNOSTI , UVJEK BIO ZATUCANI KATOLIK,KMETSKO ZAGORSKI SLJEDBENIK.
ZAPADNA ,KATOLIČKA DINASTIJA ,KOJA JE 4O GODINA VODILA RAT PROTIV SOCIJALISTIČKIH DRUŠTVENIH ODNOSA , A KOJI SE ZVAO HLADNI RAT ,ALI SVIM MODERNIM SREDSTVIMA TEHNIKE I TEHNOLOGIJE DA GA UNIŠTI, SADA JE NAŠLA U NAŠEM ZAGORSKOM DERANU PRAVOG  KATOLIČKOG KRIŽARSKOG STOŽENIKA ČIJI JE ZADATAK ,UZ APSOLUTNU PODRŠKU SVIM SREDSTVIMA VATIKANA I VOJNOG PAKTA ,SVETE ALIJANSE, DA OTVORI RATNI FRONT PREMA ISTOKU ,PREMA RUŠENJU KOMUN IZMA , POD PAROLOM =NACH OSTEN=.
I SAD DOLAZIOMO DO ONOG MOGA NASLOVA ,OVOG KOMENTARA, KADA SU,NAS HRVATE , KRUPNOZUBI KATOLIČKI STOŽENIK, KMETOVSKE SVIJESTI, SA SVOJOM VOJSKOM ,DINARSKO-TRIBALNO- DILUVIJALNIM HOMO EREKTUSIMA , OSLOBAĐALI, UZELI SU SVE ONO ŠTO PRIPADA KRIŽARSKIM PLJAČKAŠIMA U POVIJESNOM SJEĆANJU. 
SADA JE HRVATSKI NAROD OPET U ONOM POLOŽAJU, PON IZNOM ,POSLUŠNOM ,ISPOSNIČKOM KOJI JE OBILJEŽJE PRAVOG KATOLIKA, ČANDALE ,SLJEDBENIK KATOLIČKE CRKVE U HRVATA.
 

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  FRANO-MARXISTA.
1 mjesec prije

OVO JE PRAVA AKTUALNA SOCIOLOSKA ANALIZA KOJA DIJAGNOSTICIRA STANJE U HRVATA….OVO JE TEKST ZA UDZBENIK…POTPUNA DIJAGNOSTIKA DEVIJANTNOG ALI ISTINITOG TRENUTKA U KONTINUITETU..CESTITAM…
PS…PITAM SE STO NEMA FRANJE TAHIA I MATIJE GUBECA…LIJEPO ..DA SE NE BUDE SLIJEPO…